Schabowe w paluszkach Drukuj przepis Składniki ► schab [300-350 g / 4 lub 5 cienkich kotletów] ► jajka [2 sztuki] ► paluszki solone [250-300 g / 1 duża paczka] ► olej do smażenia Dodatkowo ► sól i pieprz do smaku Przygotowanie Schab osuszyć za pomocą papierowych ręczników, oczyścić z żyłek, błonek i innych niechcianych części i rozbić delikatnie tłuczkiem do pożądanej grubości (kotlet na zdjęciu miał ok. 1 cm grubości). Ponieważ nie lubię marnować jedzenia, a na ta przekąska w swojej pierwotnej formie po prostu nam się przejadła, musiałam wykorzystać je w inny sposób. Paluszki rozdrobnić w malakserze, do uzyskania konsystencji bułki tartej (jeśli mała część paluszków będzie w większych kawałkach, też nic się nie stanie :)). Panierowanie ułatwi metoda mokrej i suchej ręki – za pomocą jednej ręki panierujemy tylko w jajku, a drugiej używamy do obtaczania tylko w suchym panierze. I tak właśnie zrodził się pomysł panierowania klasycznych, polskich schabowych w pokruszonych, solonych paluszkach… Myślę, że będą hitem na imprezach, bo mogą leżeć na stole godzinami i nie stracą chrupiącej skórki.