Chałka z kruszonką Jedna porcja ma: 461kcal 67 g węgli 13 g białka 15 g tłuszczu 6 porcji Składniki - 1535 kcal - 450 g mąki pszennej typ 650 - - - 8 g drożdży suszonych instant - 120 kcal - 30 g cukru - - - 1 łyżeczka soli himalajskiej - 368 kcal - 50 g masła - 126 kcal - 2 szt. żółtek (rozmiar L) - 78 kcal - 1 szt. jaj (L) - - - 190 g letniej wody Do posmarowania - 78 kcal - 1 szt. jaj (L) - 8 kcal - 1 łyżka mleka 2% Kruszonka - 171 kcal - 50 g mąki pszennej typ 650 - 100 kcal - 25 g cukru - 184 kcal - 25 g masła Chałka z kruszonką Jedna porcja ma: 461kcal 67 g węgli 13 g białka 15 g tłuszczu Cały przepis ma: - 2765 kcal - 401 g węgli - 76 g białka - 92 g tłuszczu - Podzielić na 6 równych części (po ok. 133 g każda). W rondelku roztopić 50 g masła. Przepis na dwie chałki o długości ok. 30 cm. Wymieszać wszystko z grubsza łyżką, następnie wyrabiać przez ok. 6 minut. Po tym czasie odłożyć do lodówki na kilka godzin, najlepiej na noc. Przykryć ściereczką i odstawić do wyrośnięcia na ok. 2 h. - Pod koniec przygotować kruszonkę. Miskę przykryć folią spożywczą i pozostawić na 30 minut w temperaturze pokojowej. Z każdej kulki uformować wałek o długości ok. 28 cm.