Pomimo rosnącej popularności weganizmu i wegetarianizmu, zdecydowana większość z nas wciąż regularnie spożywa różnego rodzaju mięso. Czy wiemy jednak jakie mięso wybrać, aby było ono zdrowe? Albo, czy wiemy, jak z tym mięsem się obchodzić, aby nie pogorszyć jego jakości?
Fakty i mity o mięsie
Mięso mielone można przechowywać tylko jeden dzień – FAKT
Mięso mielone niepakowane hermetycznie można przechowywać w lodówce maksymalnie jeden dzień, a najlepiej poddać go obróbce już po kilku godzinach. Inaczej jest z mięsem w kawałku. Duże kawałki mięsa można przechowywać w lodówce do trzech dni. Małe kawałki natomiast maksymalnie 1-2 dni. Jeśli jednak kupujemy mięso pakowane, musimy stosować się do wytycznych producenta na opakowaniu.
Mięso można rozmrażać w mikrofalówce albo ciepłej wodzie – MIT
Mięso powinno być rozmrażane bardzo powoli, najlepiej bez dostępu światła. Inaczej mogą się na nim rozmnożyć drobnoustroje chorobotwórcze. Innym ku temu powodem jest fakt, że szybko rozmrożone mięso traci swoje walory smakowe. Najlepiej więc rozmrażać je w lodówce.
Wątróbka jest zdrowa – MIT
Wątróbka wcale nie należy do grona najzdrowszych mięs. Nie powinniśmy jeść jej zbyt często. Zawiera bowiem ogromna ilość cholesterolu oraz toksyny, które skumulowały się w wątrobie podczas oczyszczania z nich organizmu zwierzęcia.
Dziczyzna jest zdrowa – FAKT
Dziki żyją przed zabiciem na wolności. Żywią się więc naturalnie i nie są szprycowane hormonami ani antybiotykami. Zawierają również mało cholesterolu. Dziczyzna stanowi więc jedno z najzdrowszych mięs.
Jak wybrać świeże mięso na zakupach?
Konsystencja
Mięso powinno być jędrne, ale nie twarde. Mięso ze starego osobnika ma więcej tkanki łącznej, przez co jest dość twarde i nie smakuje tak dobrze, jak mięso młodszego zwierzęcia.
Miejsce
Warto kupować mięso tylko w sprawdzonych miejscach – małych sklepach, czy lokalnych masarniach. Sprzedawca małego sklepiku doskonale wie, że jeśli wciśnie nam nieświeże, niedobre mięso – już do niego nie wrócimy. Supermarkety nie mają z tym jednak żadnego problemu.
Uważaj na mielone
Koniecznie czytaj etykiety mięsa mielonego. Zawiera ono często małą ilość mięsa, za to dużą ilość wypełniaczy. Warto też znaleźć sklep, w którym mielą kawałek mięsa przy tobie. Dzięki temu masz pewność, co kupujesz.
Mięso mielone paczkowane coraz częściej jest konserwowane różnego rodzaju „E”. Do takiego mięsa dodaje się środki bakteriobójcze i grzybobójcze. Substancje te po podgrzaniu mogą być niezwykle szkodliwe, szczególnie dla niemowląt i małych dzieci. Naprawdę ważne jest więc czytanie etykiet.
Uważaj na kiełbasy
Kiełbasa zawsze będzie miała o wiele więcej wypełniaczy i chemikaliów. Poddaje się ją doszczętnemu zmieleniu, doprawieniu (różnymi specyfikami) oraz wędzeniu, które jest dla człowieka szkodliwe. Zrezygnuj z każdego rodzaju parówek. Nawet jeśli producent zapewnia w reklamie, że są zdrowe.