Jak powinna wyglądać nasza dieta zimą? Jakich produktów unikać!

Agnieszka
Dieta i żywienie
08.01.2019 13:02
Jak powinna wyglądać nasza dieta zimą? Jakich produktów unikać!

Zimą nasz organizm potrzebuje więcej energii, ponieważ musi utrzymać odpowiednią temperaturę ciała.

Nie bez powodu też tyjemy w okresie zimowym. Organizm tworzy sobie bowiem ochronny „płaszczyk” w postaci tłuszczu. Ważne jednak, aby nie przytyć za dużo – 2 kg w zupełności wystarczy.

Co jeść w zimie, aby zaspokoić potrzeby organizmu?

Zwiększony apetyt

Zwiększone zapotrzebowanie na energię sprawia, że nasz apetyt wzrasta. Mamy wtedy dużo większą ochotę na słodycze. Warto się jednak powstrzymywać od podjadania słodzonych przekąsek. Dużo lepiej wtedy sięgnąć po migdały, czy inne orzechy, które dostarczą nam zdrowego tłuszczu i niezbędnych witamin.

Dieta, a odporność

W okresie zimowym konieczne jest zadbanie o jakość naszej diety. Warzywa, owoce i inne zdrowe składniki diety zapewnią nam odporność, dzięki której będzie nam łatwiej uniknąć infekcji. Ważne jest również picie dużej ilości wody niegazowanej. Odporność możesz wzmocnić zwiększając ilość czosnku w diecie. Nie zapominaj również o sięganiu po cytrusy – zawierają sporo witaminy C. W zimie warto też sięgać po ryby, które zawierają witaminę D (ważną dla układu odpornościowego) oraz kwasy omega – 3.

Zdjęcie Jak powinna wyglądać nasza dieta zimą? Jakich produktów unikać! #1

Jakich owoców i warzyw unikać w zimie?

Owoce pochodzące w krajów tropikalnych.

Głównie banany, kwi oraz cytrusy.  Powinniśmy je ograniczyć ponieważ,  wykazują one silne działanie schadzające, które zimą nie jest dla Nas korzystne. 

Warzywa pochodzące z upraw szklarniowych.

Pomidory, ogórki, sałata. Ten rodzaj warzyw zawiera sporą ilość pestycydów zaś ich walory smakowe są znikome (są bardzo wodniste). 

Owoce i warzywa, które warto jeść zimą?

Jabłka i gruszki.

Jabłka i gruszki są jak najbardziej wskazane na tą porę roku.

Zimą możemy również siegnąć po mrożone owoce (utrata witamin i minerałów podczas procesu mrożenia jest znikoma).

Kiszonki. 

Kiszonki ( ogórki kiszone i kapusta kiszona), buraki, marchew (warzywa korzenne) , cebula, czosnek, por (warzywa cebulowe) oraz warzywa kapustne czyli kapusta biała oraz czerwona jak również brukselka. 

Jakie białko oraz węglowodany w zimie?

Ważne jest również pochodzenie niezbędnych składników, takich jak białko, czy węglowodany. Białko powinno pochodzić z chudego mięsa drobiowego albo wołowego, chudych ryb i produktów mlecznych. Węglowodany natomiast z produktów pełnoziarnistych. Dzięki temu energia w organizmie będzie uwalniać się stopniowo.

Podsumowanie

W zimie warto ograniczać spożywanie produktów wysokokalorycznych i tłustych, takich jak fast foody, ciasta i ciastka, ponieważ mogą one prowadzić do przyrostu masy ciała.

Warto też unikać produktów, które są bogate w cukry proste i słodycze, ponieważ mogą one powodować wahania poziomu cukru we krwi.

Zamiast tego, należy wybierać zdrowe i pełnowartościowe produkty, takie jak warzywa, owoce, białko i zdrowe tłuszcze.