Kanelbullar czyli bułeczki cynamonowe

Anna
Ciasta
02.01.2019 11:42
Kanelbullar czyli bułeczki cynamonowe

Pocięte ślimaki wkładamy na papilotki, lub kładziemy na blaszce na papierze do pieczenia zostawiając odrobinę miejsca w okół, gdyż jeszcze urosną w piekarniku. Pocięte ślimaki wkładamy na papilotki, lub kładziemy na blaszce na papierze do pieczenia zostawiając odrobinę miejsca w okół, gdyż jeszcze urosną w piekarniku. Ciasto: - 260 g mąki pszennej + kilka łyżek (2-3 w zależności od konsystencji ciasta) + odrobina do podsypania, - szczypta soli, - 80 g drobnego cukru do wypieków, - 1 jajko, - 70 g masła (stopionego), - 1 żółtko + 2 łyżki mleka (do posmarowania bułeczek przed pieczeniem). Jeśli za bardzo się lepi możemy dodać 1-2 łyżki mąki, ale nie za dużo, żeby ciasto nie było zbite, ma się trochę lepić. Jeśli za bardzo się lepi możemy dodać 1-2 łyżki mąki, ale nie za dużo, żeby ciasto nie było zbite, ma się trochę lepić. Zostawiamy w ciepłym miejscu na ok. 30 minut, do kilkukrotnego powiększenia objętości (uwaga: jeśli tak się nie stanie to proces przygotowania rozczynu trzeba powtórzyć od nowa!). Zapraszam na pyszne cynamonowe bułeczki :) Składniki: (ok. 20 sztuk) Rozczyn: - 25 g świeżych drożdży, - 1/2 szklanki ciepłego mleka, - 1 łyżka mąki - 1 łyżeczka cukru. Kroimy w poprzek na kawałki szerokości ok.2 cm. szerokości. Kroimy w poprzek na kawałki szerokości ok.2 cm. szerokości. Nadzienie: - ok. 2 łyżki cynamonu, - ok. 2 łyżki brązowego gruboziarnistego cukru. Przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce na ok. 1,5 - 2 godz. Przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce na ok. 1,5 - 2 godz. Wyrośnięte ciasto wałkujemy na prostokąt na stolnicy podsypanej niewielką ilością mąki. Wyrośnięte ciasto wałkujemy na prostokąt na stolnicy podsypanej niewielką ilością mąki. Pieczemy ok. 20-25 min. w piekarniku nagrzanym do 180°C opcja góra - dół (bez termoobiegu!) Pieczemy ok. 20-25 min. w piekarniku nagrzanym do 180°C opcja góra - dół (bez termoobiegu!) Możemy ciasto podzielić na 2 części, będzie łatwiej wałkować i zlepiać rolady. Możemy ciasto podzielić na 2 części, będzie łatwiej wałkować i zlepiać rolady. Ślimaki zostawiamy na ok. 15-20 minut do ponownego wyrośnięcia. Ślimaki zostawiamy na ok. 15-20 minut do ponownego wyrośnięcia. Na cieście wykładamy cynamon z cukrem (wcześniej zmieszany), pozostawiając dookoła trochę ciasta do zlepienia. Na cieście wykładamy cynamon z cukrem (wcześniej zmieszany), pozostawiając dookoła trochę ciasta do zlepienia. Mieszamy, robimy wgłębienie w środku i wlewamy w nie urośnięty rozczyn.

➡️ Po więcej informacji i kontakt z autorem zapraszamy pod adres: https://anamarisworld.blogspot.com/2019/01/kanelbullar-czyli-bueczki-cynamonowe.html