Pierwsza warstwa, kokosowa: 5 białek, 2 łyżki cukru, 3 łyżki mąki ziemniaczanej i 2 pszennej, 100 gram wiórków kokosowych, łyżka octu, łyżeczka proszku do pieczenia Druga warstwa, sernikowa: 1 kg sera z wiaderka, szklanka cukru, 5 żółtek- zostaną z pierwszej masy, 2 budynie śmietankowe, mleko – pół szklanki, 2 galaretki – ja dałam agrestowe, kostka masła lub margaryny, pół szklanki wody Trzecia warstwa, czekoladowa: 5 całych jajek, 5 łyżek cukru lub innego słodzika, 4 łyżki mąki, kopiasta łyżka kakao, łyżeczka proszku do pieczenia. Przepis na sernik z ptasim mleczkiem W sumie to gdyby nie nadmiar ptasiego mleczka pewnie nie zdecydowałabym się na testowanie tego pomysłu. Blat kokosowy na spód – to jedyna część, którą bym tutaj zamieniła – najchętniej na drugi blat czekoladowy. Ogólnie, ciasto robi fajne wrażenie wizualne ale ja jednak coś bym z nim jeszcze pokombinowała bo choć są fanatycy tej słodkiej propozycji to moim zdaniem jednak nie wszystko do siebie idealnie pasuje. Ten przepis na sernik z ptasim mleczkiem to prawdziwe pomieszanie z poplątaniem. Chyba trochę żałuję, ale tak jak napisałam wcześniej, gdyby tak trochę jeszcze nad tym przepisem popracować, mogłoby wyjść z niego coś całkiem dobrego. Wylewamy na papier do pieczenia i wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na 25/30 minut. Wylewamy na blachę i hop do piekarnika na 25/30 minut w 180 stopniach. Przepis na sernik z czekoladą – jak zrobić? Galaretki rozpuszczamy w wodzie i mieszamy z masą serową tak długo, aż wszystko się dobrze ze sobą połączy. Dodajemy na przemian cukier i mąkę z proszkiem do pieczenia. Po ubiciu dodajemy cukier i mąki zmieszane z proszkiem do pieczenia. Czego potrzebujemy by zrobić nasz sernik z ptasim mleczkiem i czekoladą? Ale jeśli kiedyś jeszcze je zrobię, to na pewno bez tego dolnego blatu. Całą resztę polecam, choć chyba zamiast galaretki wolałabym też dodać żelatynę i dolać kilka kropelek olejku pomarańczowej np.