Talerzyk Porcelana Bogucice Składniki: - 100 g orzechów włoskich - 100 g migdałów w płatkach - 200 g mąki pszennej - 50 g cukru - 50 g miodu płynnego wielokwiatowy z cynamonem - 2 jajka - 1 łyżka kakao - 15 g proszku do pieczenia - 10 g przyprawy do piernika - 1/2 łyżeczki cynamonu - 5 kropli olejku migdałowego - 130ml mleka - 100 g kandyzowanej skórki pomarańczowej - 100 g kandyzowanej skórki cytrynowej - 120 g rodzynek - opłatki - Lukier: - cukier puder - rum Rodzynki, skórkę pomarańczową i cytrynową zalać mlekiem i odstawić w chłodne miejsce na kilka godzin a najlepiej na całą noc. Jajka zmiksować z cukrem miksując na wolnych obrotach dodać miód, przyprawę do piernika, kakao i olejek. Na opłatki nakładamy łyżeczką masę z lekką górką. Ciasteczka po wyjęciu jeszcze gorące przekładamy na metalową kratkę i ciepłe smarujemy lukrem. Wkładamy do nagrzanego piekarnika na 175 stopni i pieczemy około 9-10 minut.