Zobacz też przepisy: – sernik tradycyjny – sernik z rodzynkami – sernik z wiśniami – sernik z jagodami – biszkopt z truskawkami – sernik z malinami – szybki biszkopt z rabarbarem – najlepsze kruche ciasto ze śliwkami – prosta szarlotka – tort czekoladowy z owocami SERNIK POMARAŃCZOWY Przygotowanie: 1 h 30 minut + chłodzenie Składniki: – 800 g sera białego na sernik (koniecznie wybierz dobrej jakości) – 200 g ciastek czekoladowych (nie mogą być jednak oblane czekoladą) – 100 g masła – 3 pomarańcze – garść świeżej żurawiny – 4 jajka – 200 ml śmietany 30% lub 36% – 5 łyżek mąki ziemniaczanej – 1 szklanka drobnego cukru do wypieków – 4 jajka rozmiar L – 2 szklanki białego cukru + cukier do obtoczenia żurawiny – 200 g konfitury pomarańczowej Przygotowanie: Ciasteczka wrzuć do misy miksera i zmiel na drobny piasek. Z zewnątrz owiń całą formę ciasno filią aluminiową, ja odcinam dwa spore arkusze, kładę je na blacie tak aby zachodziły w połowie na siebie, na środku stawiam moją foremkę i boki arkuszy zawijam na bok mojej formy. – zestawienie 12 potraw na Wigilię wraz z kalendarzem przygotowań Sernik po wystudzeniu posmaruj konfiturą pomarańczową (możesz też zastąpić konfiturą brzoskwiniową), a następnie układaj upieczone i wystudzone pomarańcze oraz żurawiny w cukrze. Ten sernik wyszedł mi naprawdę genialnie, również dlatego że do jedzenia nadaje się także całość górnej dekoracji, bo żurawiny i pomarańcze są przeze mnie kandyzowane. Przygotuj 2 garnki, do każdego wlej po szklance wody i wsyp po 1 szklance cukru. Ugotowane pomarańcze wyłóż płasko na blachę i piecz przez 10 minut w temperaturze 180 st C. Wyjmuj po kilka żurawin z syropu i obtaczaj je w cukrze. Otrzyj skórkę z jednej pomarańczy, oczywiście koniecznie jest jej wcześniejsze bardzo dokładne umycie. Żurawiny lekko wystudź, na talerz wsyp kilka łyżek cukru. Po starciu skórki wyciśnij jeszcze sok z pomarańczy. 2 pomarańcze dobrze umyj pokrój w plastry o grubości około 3-4 mm.