Francuskie paszteciki z kapustą i grzybami

Anna
Boże Narodzenie
17.12.2022 23:46
Francuskie paszteciki z kapustą i grzybami

Składniki: - 1 kg kiszonej kapusty, - 50 g suszonych grzybów (borowiki lub podgrzybki), - 6 suszonych śliwek (bez pestek), - 3 łyżki masła, - kilka ziarenek ziela angielskiego, - kilka sztuk liści laurowych, - 1/2 łyżeczki soli (do smaku, gdyż kapusta może być słona), - 1 l wody, - 6 pieczarek. Dodatkowo: - 2 ciasta francuskie, - 1 żółtko+odrobina mleka, - ew. sezam do posypki, Dip: - 2 łyżki majonezu Kętrzyński, - 1 łyżka śmietany, - 1 ząbek czosnku, - odrobina cukru, soli (do smaku). Szybkie francuskie paszteciki z kapustą i grzybami, możecie zrobić na święta jak i po z reszty bigosu, który Wam zalega w lodówce. Zmniejszamy ogień, dusimy ok. 1-1.5 godz. pod przykryciem, od czasu do czasu mieszając. Ciasto francuskie rozwijamy, wykrajamy koło wielkości większej szklanki, nadziewamy łyżeczkę kapusty (najlepiej zimnej z lodówki), lepimy pierogi, dociskamy z każdej strony końcówką widelca. Post powstał przy współpracy reklamowej z marką Kętrzyński https://ketrzynski.pl/ #kętrzyński IG @majonez_ketrzynski www.instagram.com/majonez_ketrzynski Wszystkie produkty marki Kętrzyński dostępne są na www.sklepwegorzewo.pl oraz w niektórych marketach Stokrotka, Auchan, Carrefour. Każdego dnia podgrzewamy, gotujemy ok. 1 godz. od czasu do czasu mieszając. Następnie odkładamy bigos do wystudzenia, trzymamy potem w chłodnym miejscu - ja zazwyczaj trzymam na balkonie :) Gdy chcemy dodać pieczarki, dusimy je w plasterkach na małym ogniu, wodę odlewamy.

➡️ Po więcej informacji i kontakt z autorem zapraszamy pod adres: https://anamarisworld.blogspot.com/2022/12/francuskie-paszteciki-z-kapusta-i.html