Korzenna tarta chlebowa

Nawoja

Ciasta

11.12.2018 15:07

Korzenna tarta chlebowa

Nadzienie chlebowe + dodatki - 100 g czerstwego, najlepiej żytniego chleba (ze skórką, piętki) - 60 g miodu - 50 g melasy trzcinowej (lub syropu z agawy, klonowego, ryżowego) - 35 g masła - 1 jajko - 250 ml śmietanki 30%/36% - skórka otarta z 1 pomarańczy - 1/2 łyżeczki przyprawy do piernika - dodatki: kandyzowane wiśnie, skórka pomarańczy, orzechy Chleb ręcznie rozdrobnić na mniejsze i większe okruchy. Ciasto kruche - 120 g mąki pszennej tortowej - 5 g gorzkiego kakao - 1 żółtko - 30 g cukru pudru - 115 g ziemnego masła Pieczenie II Temperatura: 180ºC Czas: ok. 35-45 min. (wierzch ciasta będzie sztywny, ale jeszcze miękki, jak sernik) Temperatura: 180ºC Czas: ok. 35-45 min. (wierzch ciasta będzie sztywny, ale jeszcze miękki, jak sernik) Pieczenie I Temperatura: 180ºC Czas: ok. 15 min. Temperatura: 180ºC Czas: ok. 15 min. Pozostałe składniki, poza jajkiem i dodatkami, umieścić w rondelku i podgrzewając dokładnie połączyć. Owinąć w folię i wstawić do lodówki na czas przygotowania wypełnienia. Wyjąć blachę z ciastem i wylać na nie przygotowane nadzienie.

Po więcej informacji i kontakt z autorem zapraszamy pod adres: http://www.my-caprice.pl/2018/12/korzenna-tarta-chlebowa.html