Polecam Wam także przepisy na: – wigilijna kapusta z grzybami – barszcz wigilijny z suszonymi grzybami – wigilijne uszka z suszonymi grzybami – zakwas z buraków na barszcz – śledzie w czosnku i majeranku – śledzie w śmietanie na pieczonym ziemniaku – śledzie w oleju – śledź pikantny z chilli i suszonymi pomidorami – tatar ze śledzia – śledzie w wiśniówce – śledź marynowany w occie – śledź na konfiturze z cebuli – śledzie w kiszonych cytrynach – zestawienie 12 potraw na Wigilię wraz z kalendarzem przygotowań Przygotowanie: 70 minut Składniki ciasto: – 250 g mąki pszennej – 150 g zimnego masła + 1-2 łyżki do nasmarowania formy – 1 jajko – 30 g suszonych grzybów – 300 g kapusty kiszonej – ½ cebuli – sól – pieprz – groch lub fasola do obciążenia ciasta w trakcie pieczenia Przygotowanie: - Grzyby namocz w gorącej wodzie co najmniej przez całą noc. - Wyjmij tartę i połóż na podpieczonym spodzie przygotowaną kapustę, a następnie resztę ciasta na przykład w postaci gwiazdek lub innych ozdobników. Takiej własnie jak ta tarta z kapustą i grzybami, w całości na słono, choć jej wygląd sugeruje słodki smak. Na ciasto połóż arkusz papieru do pieczenia na który wsyp groch lub fasolę do obciążenia ciasta. Następnie zawiń je w folię spożywczą i wstaw na minimum 1 h do lodówki. - Na odrobinie oleju podsmaż cebulę – wystarczy, by się zeszkliła. Tradycyjne potrawy takie jak kapusta z grzybami podawane podczas Wigilii można przygotować w nieco odmienionej i nowoczesnej formie. - W tym czasie przygotuj ciasto na tartę. Tak przygotowaną tartę wstaw do piekarnika nagrzanego do 180 st C na 12 minut. 1/4 ciasta oddziel od reszty, zawiń w folię i wstaw ponownie do lodówki.