Nadzienie: - 200 g zmielonego maku (gotowy już zmielony w opakowaniu np. BackMit), - 1/2 szklanki rodzynek + 1/2 szklanki gorącej wody, - garść zmielonych migdałów, - 1/2 szklanki cukru pudru, - 2 łyżki śmietany 18%, - 1 opakowanie cukru migdałowego (Delecta), - 1 łyżka kandyzowanej skórki pomarańczowej, - 1/2 szklanki gorącej wody. - 1/2 szklanki rodzynek + 1/2 szklanki gorącej wody, - garść zmielonych migdałów, - 1/2 szklanki cukru pudru, - 2 łyżki śmietany 18%, - 1 opakowanie cukru migdałowego (Delecta), - 1 łyżka kandyzowanej skórki pomarańczowej, - 1/2 szklanki gorącej wody. Ciasto: - 260 g mąki pszennej + kilka łyżek (2-3 w zależności od konsystencji ciasta) + odrobina do podsypania, - szczypta soli, - 80 g drobnego cukru do wypieków, - 1 jajko, - 70 g stopionego masła, - 1 żółtko + 2 łyżki mleka (do posmarowania bułeczek przed pieczeniem). Gdy ciasto jest bardzo rzadkie możemy dodać odrobinę mąki tak tylko aby udało się uformować kulę (nie za dużo, żeby ciasto nie było zbite, ma się trochę lepić). Gdy ciasto jest bardzo rzadkie możemy dodać odrobinę mąki tak tylko aby udało się uformować kulę (nie za dużo, żeby ciasto nie było zbite, ma się trochę lepić). Małe smaczne, urocze bułeczki drożdżowe z makiem i bakaliami pychota :) Składniki: (ok. 20 sztuk) Rozczyn: - 25 g świeżych drożdży, - 1/2 szklanki ciepłego mleka, - 1 łyżka mąki - 1 łyżeczka cukru. Lukier: - 1/2 cytryny (sok wyciśnięty), - 1/2 szklanki cukru pudru. Wykonanie: Rozczyn: Do wyższej szklanki kruszymy drożdże, dodajemy łyżeczkę cukru drobnoziarnistego do wypieków oraz łyżeczkę mąki pszennej. Pocięte ślimaki wkładamy na papilotki lub położyć na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia obok siebie, zostawiając odrobinę miejsca, gdyż urosną w piekarniku. Pocięte ślimaki wkładamy na papilotki lub położyć na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia obok siebie, zostawiając odrobinę miejsca, gdyż urosną w piekarniku. Zostawiamy w ciepłym miejscu na ok. 15 minut, do kilkukrotnego powiększenia objętości (uwaga: jeśli tak się nie stanie to proces przygotowania rozczynu trzeba powtórzyć od nowa!). Wyrośnięte ciasto wałkujemy na duży prostokąt na stolnicy podsypanej niewielką ilością mąki. Wyrośnięte ciasto wałkujemy na duży prostokąt na stolnicy podsypanej niewielką ilością mąki. Przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce na ok. 1,5 - 2 godz. Przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce na ok. 1,5 - 2 godz. Mieszamy, robimy wgłębienie w środku i wlewamy w nie urośnięty rozczyn. Możemy ciasto podzielić na 2 części, będzie łatwiej wałkować i formować ślimaki. Mieszamy, robimy wgłębienie w środku i wlewamy w nie urośnięty rozczyn. Możemy ciasto podzielić na 2 części, będzie łatwiej wałkować i formować ślimaki. Kroimy w poprzek na kawałki 2 cm. szerokości. Kroimy w poprzek na kawałki 2 cm. szerokości. Ślimaki zostawiamy na ok. 15-20 minut do ponownego wyrośnięcia. Ślimaki zostawiamy na ok. 15-20 minut do ponownego wyrośnięcia. Na koniec dodajemy 2 łyżki śmietany. Na koniec dodajemy 2 łyżki śmietany. Na cieście wykładamy mak, smarujemy całość, pozostawiając dookoła trochę ciasta do zlepienia. Na cieście wykładamy mak, smarujemy całość, pozostawiając dookoła trochę ciasta do zlepienia.