Potrzebujemy: - kilka płatów śledzi - suszone śliwki - kilka suszonych grzybków - śmietana - 1 łyżeczka cukru trzcinowego - olej - liść laurowy - rodzynki Rodzynki i suszone śliwki moczymy przez 30 minut w wodzie, odlewamy i zostawiamy by odciekły. Na dno naczynka kładziemy śmietanę zmieszaną z cukrem, układamy pocięte śliwki, a na nie śledzie oraz rodzynki. Dla każdego gościa przygotowujemy szklane naczynie, na dno którego kładziemy śliwki, śmietanę, śledzika. A w zasadzie śledzika, bo pokrojony na kawałeczki z dodatkiem śliwek i grzybów. Na koniec jeszcze posypujemy grzybowym pyłem i przystawka gotowa.
➡️ Po więcej informacji i kontakt z autorem zapraszamy pod adres:
http://tylkopysznie.blogspot.com/2018/12/sledzik-wigilijny.html