Składniki na 1 keksówkę 25 x 11 cm : Takie ciasto można spokojnie wypróbować przed świętami i sprawdzić czy nam smakuje ponieważ ze znanymi nam keksami nie ma nic wspólnego i są to dwa odrębne i bardzo różne smaki. Składniki na 1 keksówkę 25 x 11 cm : - 5 jajek - tyle mąki ile ważą 4 jajka - tyle cukru ile ważą 4 jajka - po 30 g skórki pomarańczowej, cytrynowej, rodzynek, żurawiny. Takie ciasto można spokojnie wypróbować przed świętami i sprawdzić czy nam smakuje ponieważ ze znanymi nam keksami nie ma nic wspólnego i są to dwa odrębne i bardzo różne smaki. 4. Ubijamy najpierw pianę i utrwalamy tą resztką cukru, teraz tymi samymi ubijakami miksujemy żółtka z cukrem, pod koniec wbijając całe jajko i dalej miksując. Dodajemy do żółtek tyle cukru ile ważyły cztery jajka, około 20 gr cukru zostawiamy do usztywnienia piany. Dodatkowo: - 1 łyżka soku z cytryny - 1 łyżka gorącej wody - 1/2 szkl cukru pudru 1. U mnie ważyły 219 g więc mąki i cukru tyle będę dodawać do ciasta. Na sam koniec dodajemy ubitą pianę z białek i delikatnie całość mieszamy. - około 50 gram orzechów (laskowych, włoskich) - oraz 2 łyżki posiekanych migdałów - mąką do obtoczenia bakalii i obsypania foremki