Cytrynowiec z brzoskwiniami

Wiesław
Ciasta
02.12.2018 19:41
Cytrynowiec z brzoskwiniami

Wymiary formy: 25x36 cm Składniki: biszkopt: - 7 jajek - 1 szklanka cukru - 5 łyżek mąki tortowej - 2 łyżki kakao - 2 łyżeczki proszku do pieczenia - szczypta soli - 200 g masła - 3 żółtka - 3/4 szklanki cukru - 1 cukier wanilinowy - 1 1/2 łyżki mąki pszennej - 1 łyżka mąki ziemniaczanej - 2 budynie śmietankowe bez cukru - 3 cytryny - woda - 1/2 l śmietanki kremówki - 4 łyżki cukru pudru - 2 opakowania śmietan-fix - puszka brzoskwiń (820 g) - posypka czekoladowa lub starta czekolada - alkohol do nasączania lub herbatka owocowa Białka oddzielamy od żółtek. Na pierwszy blat wykładamy masę cytrynową, a na nią układamy pocięte brzoskwinie (lekko je wciskamy w masę). W 1/2 szklanki zwykłej wody roztrzepujemy budynie, żółtka, mąki i dodajemy zawiesinę do zagotowanej wody cytrynowej. Pieczemy około 40 min. w 180 st. Po wystudzeniu biszkopt przecinamy na 2 równe części i nasączamy je. biszkopt brzoskwinie ciasta ciasto cytrynowe cytrynowiec z brzoskwiniami cytryny masa cytrynowa masa śmietanowa Z cytryn wyciskamy sok i dolewamy wody, aby otrzymać 2 i 1/2 szklanki płynu. Białka ze szczyptą soli ubijamy na sztywną pianę, wsypujemy partiami cukier i dalej ubijamy. Wielowarstwowy przekładaniec z lekko kwaskowatą masą cytrynową, delikatną masą śmietankową i brzoskwiniami.

➡️ Po więcej informacji i kontakt z autorem zapraszamy pod adres: https://www.obzarciuch.pl/2018/01/cytrynowiec-z-brzoskwiniami.html