Składniki: 1 ćwiartka kurczaka 3 marchewki 3 pietruszki 1 seler naciowy 10 średnich ogórków kiszonych 6 ziemniaków 200 ml soku z kiszonych ogórków 2 łyżki masła 2 łyżki mąki pszennej 200 g śmietany 18% 1 łyżeczka ziaren ziela angielskiego 1/2 łyżeczki ziaren pieprzu czarnego 4 listki laurowe 2 łyżeczki kminku mielonego świeży koperek sól W tym czasie obieramy marchewki i pietruszki, myjemy je, a następnie ścieramy na dużych oczkach tarki. Pod koniec dodajemy starte ogórki i całość smażymy przez 10 minut od czasu do czasu mieszając. Gdy woda zacznie wrzeć przykręcamy ogień oraz zdejmujemy szarą pianę z powierzchni. Sposób wykonania: Do dużego garnka wrzucam ćwiartkę z kurczaka, zalewamy wodą (2,5 litra) i gotujemy. Do zupy dodajemy podduszone ogórki i selera naciowego z patelni. Na patelni rozgrzewamy masło, wrzucamy selera i przesmażamy go aż zacznie mięknąć. Szarpiemy go na mniejsze kawałki i z powrotem wrzucamy do garnka.