Ryby to jedne z najzdrowszych produktów na świecie. Wszystko dzięki zawartości sporej ilości odżywczego białka, dużej ilości witamin rozpuszczalnych w tłuszczu oraz kwasów tłuszczowych, które są niezbędne do prawidłowego funkcjonowania organizmu. Jednak jedzenie nieodpowiednich ryb może nam przynieść więcej szkód niż pożytku.
Ryby są doskonałym źródłem witaminy A, D i kwasów tłuszczowych omega-3. Kwasy te wzmacniają odporność, poprawiają krążenie, leczą stany zapalne w organizmie i chronią przed wieloma chorobami. Jednak aby cieszyć się tymi wszystkimi zaletami, ryby muszą pochodzić z odpowiedniego źródła. Te, które sprowadzane są do nas Chin często są bardzo słabej jakości.
Salmonella
Amerykańska Agencja Żywności i Leków zakazała wprowadzenia na teren USA tysięcy chińskich ładunków zawierających ryby i owoce morza. Okazało się, że istnieje duże ryzyko, że większość z nich może zarazić salmonellą.
Hodowla na terenach przemysłowych
Jednak nie tylko dlatego ryby z Chin i krajów innych niż kraje europejskie nie powinny znajdować się na naszych stołach. Wszystkie składniki z pokarmu, którym żywi się ryba oraz z wody, w której żyje przenikają do mięsa. Potem wraz z mięsem ryby spożywamy je my. W Chinach nie ma bowiem obostrzeń, które mogłyby zapewnić rybom odpowiednie warunki.
W krajach europejskich prawo dotyczące warunków, w jakich ma żyć ryba oraz pokarmu, jakim można ją karmić są bardzo restrykcyjne. Dzięki temu mamy pewność, że ryby pochodzące z hodowli europejskich są dobrej,a przynajmniej lepszej jakości niż ryby z Chin, czy innych pozaeuropejskich krajów.
Ryby z Chin często hodowane są na obszarach przemysłowych. Oznacza to, że woda i powietrze w tych obszarach są zanieczyszczone. Toksyny i metale ciężkie przenikają do mięsa ryby, a potem wraz z nią trafiają na nasz stół.
Niedopuszczalny transport
Okazuje się również, że ryby z chin są bardzo źle transportowane. Leżą w lodzie zrobionym z niezdatnej do picia wody. Przez ten właśnie skażony lód USA nie wpuściło do Stanów
Jeśli więc chcesz mieć pewność, że ryba, którą kupujesz jest dobre jakości – wybieraj tylko te, które pochodzą z Polski lub innego kraju europejskiego.
Które gatunku ryb są najbezpieczniejsze?
Makrela – dobrze wpływa na hormony, wspomaga pracę mózgu, odżywia skórę, włosy i paznokcie.
Łosoś – ta ryba jest dość tłusta, ale dzięki temu stanowi doskonałe źródło kwasów omega-3 i omega-6.
Tuńczyk – zawiera dobrze przyswajalne białko, a przy tym stosunkowo mało kalorii.
Sardynki – te małe rybki są jednym z najlepszych źródeł kwasów omega-3. Najlepszym wyborem będą sardynki w sosie własnym.
Śledź – ta ryba zawiera większość rozpuszczalnych w tłuszczu witamin, jest również źródłem cynku, żelaza, magnezu i miedzi, jak i kwasów omega-3 i zdrowego białka.