Ta RYBA zawiera trujące dla człowieka woski - lepiej ją omijaj!

Ta RYBA zawiera trujące dla człowieka woski - lepiej ją omijaj!

Ryba którą należy unikać to tzw ryba maślana.

Ryby maślane to nazwy kilku gatunków ryb które charakteryzują się dużą zawartością oleju.

Ich mięso jest bardzo smaczne dlatego bardzo często są wykorzystywane w przemyśle spożywczym.

Zdjęcie Ta RYBA zawiera trujące dla człowieka woski - lepiej ją omijaj! #1

Do najpopularniejszych gatunków ryb maślanych w Polsce możemy zaliczyć kostropak i eskolar.

Bez problemu można je zjeść w restauracjach, a także bardzo często są składnikiem sushi.

Zdjęcie Ta RYBA zawiera trujące dla człowieka woski - lepiej ją omijaj! #2

To prawda, że maślane ryby zawierają dużo witamin A, D i E.

Niestety zawierają też bardzo szkodliwe dla człowieka woski, które mogą powodować poważne problemy ze zdrowiem.

Pamiętaj że ryba maślana spożywana w Polsce to nie ta sama ryby maślana co np. w UK.

W Polsce sprzedawane są eskolary i kostropaki, a w Wielkiej Brytanii ryba maślana to najczęściej rudderfish, która nie zawiera aż tak dużej ilości szkodliwych wosków.

Nazewnictwo ryb nie jest zbyt precyzyjne ponieważ kostropak (z ang. oilfish) jest często sprzedawana jako ryba maślana (z ang. butterfish).

Właśnie z powodu wielu błędów w tłumaczeniu, a także na skutek prób sprzedawania trujących ryb kraje takie jak Japonia i Włochy zdecydowały o zakazie importu tych dwóch gatunków.

Zdjęcie Ta RYBA zawiera trujące dla człowieka woski - lepiej ją omijaj! #3

Ryba maślana powinna być specjalnie oznaczona.

Unia Europejska nakazuje, że ryby jak kostropak i eskolar sprzedawane pod wspólną nazwą handlową jako ryba maślana muszą mieć na opakowaniu informację o ryzyku związanym z obecnością substancji wpływających szkodliwie na przewód pokarmowy.

Te szkodliwe woski nie są trawione przez nasz układ pokarmowy.

Dlatego też osoby które po raz pierwszy mają zamiar zjeść tę rybę powinny spróbować na początku od małej ilości, a następnie obserwować reakcję swojego organizmu.

OBJAWY ZATRUCIA

Pierwsze objawy pojawiają się już po kilku godzinach od spożycia. Ustępują po około 24 godzinach.

Niestety zatrucie maślaną rybą nie należy do przyjemnych rzeczy.

Pojawia się ostra biegunka, wysypka i zawroty głowy.

Może także dojść do opuchnięcia języka, a to z kolei może utrudnić nam oddychanie.

Zdjęcie Ta RYBA zawiera trujące dla człowieka woski - lepiej ją omijaj! #4

Całą odpowiedzialność za toksyczność tej ryby ponoszą estry parafiny.

Jej duża ilość jest dla nas praktycznie nie do strawienia.

Biegunka która powstaje na skutek spożycia niestrawnych estrów nazywa się keriorrhea.

Szczególnie narażone na zatrucie są dzieci, których układ trawienny jest wrażliwy.

Szacuje się, że nawet co piąta osoba na świecie, która zje rybę maślaną dozna zatrucia.

JAK SIĘ CHRONIĆ PRZED ZATRUCIEM?

Niestety, ale aby dowiedzieć się czy nasz organizm jest wrażliwy na niestrawne estry musimy zjeść tę rybę i się przekonać.

Jeżeli objawy zatrucia pojawią się to będzie to oznaczało, że nasz organizm nie radzi sobie z tak dużą ilością niestrawnych estrów.

Aby zmniejszyć toksyczność ryby maślanej można przygotować ją na grillu.

W ten sposób zawartość toksycznych substancji zmniejszy się.

Ryb maślanych nie powinny jeść kobiety w ciąży, dzieci, a także osoby starsze.

ZOBACZ TAKŻE

CZY TILAPIA JEST ZDROWA?

Ryba Tilapia jest łatwo dostępna we wszystkich sklepach rybnych.

Jest też dosyć tania więc wielu ludzi często po nią sięga.

Spożywanie tej ryby może prowadzić do stanów zapalnych, a także chorób serca i innych schorzeń.

Tylko ryby żyjące na wolności mogą przynieść korzyści dla naszego zdrowia.

Jednak tilapia która dostępna jest w sklepach pochodzi z hodowli.

Ryby w hodowlach karmione są specjalnym pokarmem GMO.

Dodatkowo ryby w hodowlach często faszerowane są pestycydami i antybiotykami.

Inaczej nie dożyły by połowu.

Dzięki antybiotykom ryby są utuczone.

Niestety to wszystko trafia do mięsa i ląduje później na naszym talerzu.

Zdjęcie Ta RYBA zawiera trujące dla człowieka woski - lepiej ją omijaj! #5

Zagrożenia w przypadku regularnego spożywania:

  • zwiększone ryzyko zapalenia stawów,
  • astma,
  • choroby serca.

Pamiętaj!

Jeżeli masz dostęp do ryby pochodzących z naturalnych łowisk to warto zapłacić więcej i spożywać samo zdrowie.

Piotr

true

Polecane