Składniki: opakowanie ciasta francuskiego opakowanie szpinaku (najlepiej w liściach) paczka sera feta 2-3 ząbki czosnku łyżka masła jedno jako sól, pieprz Wykonanie: szpinak rozmrażamy i lekko odcedzamy rozpuszczamy w rondelku masło, dodajemy szpinak i chwilę dusimy dodajemy zmiażdżony czosnek i pokruszony ser feta chwilę dusimy, jednocześnie mieszając, aby powstała jednolita masa przyprawiamy pieprzem i ewentualnie solą do smaku odstawiamy do wystudzenia ciasto rozkładamy na stolnicy i kroimy na dość duże kwadraty nakładamy farsz na środek kwadratu tak, by nie dotykał brzegów kwadraty składamy na pół i sklejamy brzegi (np. dociskając widelcem) powstałe sakiewki smarujemy rozbełtanym jajkiem wstawiamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy w temperaturze ok 180 St. Jemy klasyczny duszony z jajeczkiem, kluski z sosem szpinakowym, rolady z kurczaka z farszem szpinakowym, lasagne ze szpinakiem, ostatnio nawet było szpinakowe ciasto naleśnikowe no dosłownie szpinak na 100 sposobów. Jednym z naszych ulubionych dań są sakiewki z ciasta francuskiego ze szpinakiem.