Domowe wędzonki

Przekąski
22.11.2018 18:20
Domowe wędzonki

Składniki: - mięso (np. szynka, polędwica, żeberka, boczek, karkówka) - zimna woda 5 l - ziele angielskie ok. 10 szt - liść laurowy 5 szt - 1 płaska łyżeczka pieprzu ziołowego - 1 płaska łyżeczka pieprzu czarnego - 1 opakowanie marynaty staropolskiej - 2 opakowania soli peklowej (2 x 50 g) - sól kuchenna - dodajemy na końcu, w takiej ilości, aby po wymieszaniu i rozpuszczeniu soli włożone do zalewy surowe jajko w skorupce pływało na wierzchu (tzw. próba z jajkiem) 1. Mięso wkładamy do zalewy przygotowanej z wyżej wymienionych składników. Całość podgrzewamy na bardzo małym ogniu, od momentu wrzenia mięso ma się gotować około 20 minut (cały czas na bardzo małym ogniu!). Po upływie tego czasu zdejmujemy całość z ognia, pozostawiamy mięso w wodzie do momentu, aż zrobi się letnia.

➡️ Po więcej informacji i kontakt z autorem zapraszamy pod adres: https://www.knurr.pl/2018/11/domowe-wedzonki.html