Nasze codzienne kulinarne nawyki sprawiają, że przyswajamy z warzyw i owoców o wiele mniej witamin, niż byśmy mogli. Wystarczy jednak poznać kilka zasad i stosować je w swojej kuchni, aby posiłki były pełnowartościowe.
Herbata z cytryną i miodem
Wyciskając do gorącej herbaty cytrynę, pozbawiamy sok prawie całej witaminy C. Tak samo jest z miodem. Miód i gorąca herbata nie jest najlepszym połączeniem. Kiedy dodajemy go do wrzątku, wszystkie właściwości odżywcze ulegają zniszczeniu i z miodu pozostaje nam sam cukier. Warto więc pić herbatę z miodem i cytryną, ale dawać je do szklanki dopiero, jak herbata trochę ostygnie (około 60 stopni) .
Ziemniaki
Utarło się przekonanie, że pozieleniałych ziemniaków i takich, z których wystaje pęd, nie można jeść. Po części jest to prawda, ponieważ takie ziemniaki zawierają dużo solaniny. Umieszczona jest ona jednak w dużej mierze zaraz pod skórką, więc wystarczy grubo brać ziemniaka. Pamiętajmy też o tym, że ziemniaki powinny być ugotowane zaraz po obraniu. Niech nie stoją w wodzie zbyt długo.
Sałatka jarzynowa
Może się wydawać, że im drobniej pokroimy składniki sałatki jarzynowej, tym smaczniejsza ona jest. Być możne. Jednak im mniejsze kawałki, tym więcej witamin cała sałatka traci. Spowodowane jest to utlenianiem się witamin podczas krojenia.
Przechowywanie warzyw i owoców
Nigdy nie powinniśmy przechowywać warzyw i owoców w folii. Kiedy nie mają dostępu świeżego powietrza, azotany w nich zawarte przekształcają się w niebezpieczne dla nas azotyny. Warzywa i owoce przechowuj w lodówce, w szufladzie wyłożonej ręcznikiem papierowym.
Ryba i warzywa
Ryby nigdy nie powinniśmy łączyć z brokułami, kalafiorem, czy kapustą. Te warzywa uniemożliwiają wchłanianie przez organizm cennego dla nas jodu, znajdującego się w rybach.
Herbata i kawa do obiadu
Z herbaty i kawy powinniśmy podczas posiłku zrezygnować. Te napoje również zmniejszają wchłanianie witamin z pożywienia. Dlatego też warto odczekać godzinę po posiłku, zanim sięgniemy po kawę albo herbatę.
Gotowanie w wodzie
Pamiętajmy, że im mniej wody, tym lepiej. Warzywa oddają do wody wiele witamin, dlatego lepiej nie wylewać jej. Po ugotowaniu ryżu możemy wodę wykorzystać np. do przygotowania sosu, lub dodać do zupy.