Składniki na ciasto piwne: 200 ml piwa – 4/5 szklanki 50 ml wody – 1/5 szklanki 1 szklanka mąki pszennej – ok. 150g 1 jajko 1/4 łyżeczki soli Na głębokiej patelni lub w garnku rozgrzać olej, smażyć partiami kawałki ryby z obu strona na rumiano. – Składniki: Składniki do przygotowania ryby: ok. 500g filetów rybnych (u mnie morszczuk) odrobina soku z cytryny do skropienia ryby sól i pieprz do smaku Soczysta i delikatna rybka (w naszym przypadku był to morszczuk) ukryty w cudownej, chrupiącej panierce wykonanej z ciasta naleśnikowego z dodatkiem piwa. By danie to wyszło jednak idealne, to należy pamiętać o prostej zasadzie – piwo musi być dopiero co otwarte (nie może być zwietrzałe), a filety rybne muszą być dokładnie osuszone. Przepis na rybę w cieście piwnym: Jeśli używacie mrożonej ryby, to filety najpierw należy rozmrozić, a następnie osuszyć. Następnie dodać jajko, wodę oraz piwo i wymieszać za pomocą trzepaczki lub miksera na wolnych obrotach, do czasu uzyskania gładkiego, jednolitego ciasta, bez grudek. Ryba w cieście piwnym – to pyszny pomysł, nie tylko na piątkowy obiad!