Składniki Ciasto - 500 g mąki pszennej - 1 łyżeczka proszku do pieczenia - 250 g masła - 120 g cukru - 1 cukier wanilinowy - 5 żółtek - 5 szarych renet (ok. 900 g ) - 1 budyń śmietankowy bez cukru - 2 łyżki cukru - 1 płaska łyżka cynamonu - 5 białek - szczypta soli - 160 g cukru pudru - 2 łyżki mąki ziemniaczanej - garść bułki tartej - brytfanka 24 x 36 cm - papier do pieczenia Przygotowanie Ciasto Na wierzch trzemy ciasto z zamrażarki na tarce o grubych oczkach. Jedną z części (1/3 ciasta) owijamy folią i wstawiamy do zamrażarki, drugą (2/3 ciasta) owijamy folią i wkładamy do lodówki. Ciasto z lodówki wałkujemy na prostokąt, który pokryje dno brytfanki. Mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia siekamy z masłem do momentu utworzenia kruszonki. Następnie ciągle miksując dodajemy po łyżce cukru pudru, a na koniec mąkę ziemniaczaną. Jabłka Renety obieramy i trzemy na tarce o grubych oczkach.