Wymiary formy: 24x36 cm Składniki: biszkopt: - 5 jajek - 5 łyżek cukru - 3 łyżki mąki tortowej - 2 łyżki mąki ziemniaczanej - 2 łyżki oleju - 1 łyżeczka proszku do pieczenia - kilka kropel aromatu do ciasta np. pomarańczowego - szczypta soli masa I: - butelka Pysia (900 ml) zielonego (kiwi, jabłko, banan) lub Kubusia - 3 budynie śmietankowe bez cukru - 400 ml śmietanki 30% (lub 2 bite śmietany śnieżki) - 1 galaretka kiwi lub agrestowa - 1 paczka biszkoptów Paryskich (300 g) np. morelowych lub delicji - 2 galaretki agrestowe lub kiwi i owoce kiwi do dekoracji Przygotowanie: Białka ubijamy z solą na sztywną pianę. Kiedy masa 2 stężeje, rozpuszczamy dwie galaretki (dajemy nieco mniej wody niż w przepisie na opakowaniu) i tężejące wylewamy na masę. Ciasto wylewamy na formę i pieczemy w nagrzanym piekarniku w temp. 180 st. przez 25 - 30 minut. Budynie na masę I rozpuszczamy w 1,5 szklanki napoju. Masę wylewamy na biszkopty i placek wstawiamy do lodówki. Powstałą gorącą masę wylewamy na wystudzony biszkopt. biszkopt ciasta ciasto na Kubusiach ciasto Shrek Shrek szrek Pod koniec dodajemy porcjami cukier, żółtka, aromat, olej, a także mąki wymieszane z proszkiem do pieczenia.