Do wykwintnych dań należy kaczka w galarecie i galantyna z jej mięsa, natomiast pieczona jest jednak jednym z popularniejszych dań serwowanych w najlepszych polskich restauracjach i oczywiście w naszych domach . Jeden z mitów mówi, że mięso kacze jest bardzo tłuste i w związku z tym szkodliwe dla naszego organizmu. Pieczemy przez 45 minut w temperaturze 200 ° , a potem zmniejszamy do 170 ° i pieczemy kolejne 60 minut, pamiętając, aby często polewać kaczkę powstałym w trakcie pieczeni sosem. Kaczka w kuchni daje nam wiele możliwości, choć trzeba pamiętać, że jest mięsem, które wymaga specjalnego przygotowania, między innymi dłuższego marynowania w solance, aby mięso skruszało. Po tym czasie kaczkę wyjmujemy z solanki i nacieramy ją w środku na zewnątrz solą, pieprzem i majerankiem. Po wyjęciu z piekarnika odstawiamy kaczkę na 15 minut, aby mięso odpoczęło. Popularny również jest przepis na kaczkę w pomarańczach czy po pekińsku. Dlatego dziś zapraszam na parę słów o tym dlaczego warto jeść kaczkę i jakie wartości odżywcze skrywa jej mięso. Mięso kaczki zawiera spore ilości witamin, w tym tych z grupy B, witaminy A i E. Na blogu znajdziecie też inne przepisy na kaczkę: Pieczona kaczka z jabłkami, to jedno z tradycyjnych dań kuchni staropolskiej. Jemy go bardzo dużo, ponieważ jest łatwo dostępny, daje nam mnóstwo możliwości kulinarnych no i oczywiście jest bardzo smaczny i prosty do przyrządzenia. Najchudsza jest oczywiście pierś – ta bez skóry to ok. 140 kcal, ze skórą – ok. 200 kcal. Natomiast mimo, że jest kaloryczne, warto je jeść, ponieważ jest źródłem wielu składników odżywczych. Będzie idealne na elegancki świąteczny jesienny stół, lub na zimowy obiad. Kaczkę wkładamy do garnka i zalewamy solanką przygotowaną z 2 litrów wody i 2 łyżek soli. Znaczy to, że zawiera duże ilości jednonasyconych kwasów tłuszczowych, odpornych na obróbkę termiczną i mających właściwości przeciwzakrzepowe. Przygotowuje się je w podobny sposób, jak to robimy z dziczyzną.