Składniki 1,5 szklanki mąki 1 łyżeczka proszku do pieczenia ok. 120 g masła 0,5 szklanki cukru 2 żółtka 3-4 łyżki jogurtu naturalnego szczypta soli opcjonalnie: szczypta cynamonu, imbiru i kurkumy (dla smaku i koloru) do wykończenia: jabłko, cynamon i cukier trzcinowy (lub biały) Kiedyś robiłam ciasto ze śliwkami (z tego przepisu) i zostało mi trochę ciasta kruchego (a właściwie półkruchego), więc żeby się nie zmarnowało, to rozwałkowałam je cieniej, pokroiłam i włożyłam do piekarnika obok blachy z ciastem. Kiedy ciasteczka przyrumienią się na brzegach, wyciągamy je z piekarnika i studzimy na kratce. I okazały się tak dobre, że nie minęło 10 minut po wyjęciu z piekarnika, a już ich nie było! Od tamtej pory, zawsze przygotowuję nieco więcej ciasta i “przy okazji piekę takie właśnie ciasteczka z dodatkiem kawałków jabłka i cynamonu. Na koniec krótko wyrabiamy na stolnicy, formujemy kulę i odkładamy do lodówki na ok 15 minut.