Składniki na 2 Strucle z Serem: - 6,5 szklanki mąki pszennej - 1 i 1/3 szklanki mleka - 3/4 szklanki oleju - 3/4 szklanki cukru - 2 cukry waniliowe - 75 g drożdży świeżych - szczypta soli - 3 jajka - 2 żółtka (białka można zamrozić i wykorzystać np. do bez) - 800-900 g sera białego tłustego (dobrej jakości! np. Mlekovita) - 200 g serka śmietankowego (jak na kanapki np. Twój Smak Piątnica) - 3/4 szklanki cukru - 1 cukier waniliowy - 1 żółtko - 1 białko - 1 łyżka proszku budyniowego waniliowego - 1/3 szklanki mleka 2% - 120 g masła prawdziwego - 1 i 1/2 szklanki mąki pszennej - 1/2 szklanki cukru - 1 cukier waniliowy Zrobić rozczyn. Świeże drożdże pokruszyć do większej miski, wsypać 2 łyżki cukru, 2 łyżki przesianej mąki, wlać 1 szklankę ciepłego mleka (nie gorącego, zabijemy drożdże) - wymieszać łyżką do połączenia, przykryć talerzem i odstawić na 15-20 min. do wyrośnięcia. Do przesianej mąki dodać podrośnięte drożdże, ubite jajka z cukrami, pozostałe ciepłe mleko i szczyptę soli - rozpocząć wyrabianie, ręcznie lub mikserem z odpowiednimi końcówkami przeznaczonymi do tego typu ciast. Przykryć miskę czystą ściereczką lub talerzem i odstawić do podwojenia objętości (najlepiej w ciepłe miejsce) na około 1,5 godz. Dużą prostokątną blaszkę wyłożyć papierem do pieczenia. Po tym czasie można posmarować ciasto ciepłym mlekiem lub białkiem rozkłóconym w ciepłym mleku i obsypać kruszonką. Następnie złożyć same końcówki placka do środka - z obu stron, a później całość zwinąć wzdłuż - jak strucle. Następnie złożyć same końcówki placka do środka - z obu stron, a później całość zwinąć wzdłuż - jak strucle. SPOSÓB 1: Ciasto podzielić na dwie części. SPOSÓB 1: Ciasto podzielić na dwie części. W tym czasie przesiać pozostałą mąkę do dużej miski (pamiętaj - ciasto podwoi objętość). Masło zagnieść z mąką na sypki proszek. Dziś przepis na Drożdżową Struclę z Serem. Jeśli lubicie twaróg w wypiekach, czy chociażby drożdżówki z serem - to przepis dla Was. Moja strucla urosła, aż za bardzo - z czego można się tylko cieszyć :) Odstawić na 15-20 min. do wyrośnięcia.