Składniki na zapiekankę ziemniaczaną z białą kiełbasą: 500 g białej kiełbasy surowej lub parzonej 4 cebule 200 ml śmietany 30% 4 łyżeczki chrzanu ze słoiczka 8-9 ziemniaków sól, pieprz, majeranek W Polsce przyjęło się, że białą kiełbasę spożywamy jedynie w okolicach Wielkanocy i zapominamy o niej w pozostałej części roku. Na dnie naczynia żaroodpornego układamy ziemniaki, na nie kiełbasy (w całości), a następnie cebule. Zapiekankę podajemy na ciepło z ulubioną surówką – taka z buraczków będzie pasować idealnie. Zapiekanka ziemniaczana z białą kiełbasą i sosem chrzanowym to pyszny pomysł na domowy obiad dla całej rodziny. A szkoda, gdyż biała kiełbasa jest jedną ze zdrowszych kiełbas jakie możemy znaleźć w sklepach. Zapiekankę pieczemy pod przykryciem w piekarniku nagrzanym do 180 C przez około 45 minut.