Wiele osób przy wyborze papryki kieruje się jej kolorem, ceną, świeżością i ładnym wyglądem. Niewiele osób jednak zdaje sobie sprawę z tego, że na smak i inne właściwości papryki wpływa przede wszystkim jej płeć. Okazuje się, że papryka może być żeńska, lub męska. Ma to niebagatelny wpływ na to warzywo.
![]()
Czym charakteryzuje się papryka płci męskiej?
Jeśli zależy ci na tym, aby papryka dobrze się gotowała i dusiła, a przy tym zawierała mało pestek – postaw na paprykę płci męskiej. Doskonale nadaje się na leczo i inne potrawy, w których papryka występuje w wersji duszonej lub gotowanej. Jej smak nie jest zbyt słodki i zdecydowanie mniej mdły, niż smak papryki płci żeńskiej.
Czym charakteryzuje się papryka płci żeńskiej?
Jej wadą jest fakt, że zawiera o wiele więcej pestek, niż papryka płci męskiej. Posiada jednak dużo słodszy smak. Nie nadaje się tak dobrze do przygotowywania potraw duszonych, czy gotowanych. Idealnie jednak smakuje na surowo, np. w kanapkach.
Jak odróżnić płeć papryki?
![]()
Zasada jest bardzo prosta. Papryka płci żeńskiej zawiera 4 wybrzuszenia, natomiast męska – tylko 3.
Zalety zdrowotne papryki
Bez względu na kolor i płeć, papryka jest kopalnią zdrowia. Zawiera mnóstwo prozdrowotnych olejków eterycznych, przeciwutleniaczy, oraz witamin: C, A, E, a także minerałów: potasu, wapnia, magnezu i żelaza. Papryka czerwona posiada dodatkowo sporą dawkę likopenu.