Składniki: - 900g piersi z kurczaka - 10 g soli - 4 g soli peklowej(jeśli chcecie możecie pominąć dodajcie odrobinę więcej zwykłej soli) - 1/2 łyżeczki grubo mielonego pieprzu - 1/3 szkl.zimnej wody - 1 łyżeczka suszonych pomidorów rozkruszonych - 1/2 łyżeczki bazylii - do obtoczenia wędliny : - 1 łyżeczka suszonej bazylii - 1-2 łyżeczki suszonych pomidorów rozkruszonych - 1/2 łyżeczki grubo mielonego pieprzu - łyżeczka oliwy Przygotowanie: Mięsko mielimy ,lub jak ja -rozdrabniamy w blenderze,dodajemy przyprawy,sól,wodę i dokładnie mieszamy ,żeby się dobrze wymieszało,wtedy wędlina będzie bardziej zwarta. Jak nie dajecie woreczka,to posmarujcie oliwą pojemnik od środka i obsypcie przyprawami( do obtoczenia) zamknijcie szynkowar wstawcie go do garnka,oczywiście dajcie coś na spód jakąś ściereczkę i zalejcie wodą tak do 3/4 wysokości szynkowaru,gotujemy pod przykryciem ok 60 min, po tym czasie wyjmujemy szynkowar z wody studzimy i wstawiamy do lodówki najlepiej na noc. Jak wkładacie do woreczka,to woreczek w środku lekko posmarujcie oliwą od środka i obsypcie przyprawami, i wkładając mięsko uważajcie żeby wszystkie przyprawy nie znalazły się na spodzie tylko dookoła wędlinki. Polecam przygotowywanie wędlin samemu w domu,bo smak jest zupełnie inny ,a skład o niebo zdrowszy i taka wędlinka domowej roboty wytrzyma dużo dłużej w lodówce no i oczywiście wiemy co jemy....