Duszone jabłka do szarlotek i jabłeczników

Przetwory
23.09.2018 16:00
Duszone jabłka do szarlotek i jabłeczników

Składniki na nadzienie jabłkowe do szarlotki 2 kg jabłek – najlepiej szarej renety lub antonówek 1-2 kawałków kory cynamonowej 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii lub łyżka cukru waniliowego kilka łyżek cukru do smaku – można użyć cukru białego lub brązowego demerara Jakie jabłka na szarlotkę? Przepis na prażone jabłka do szarlotki Na standardową blachę do szarlotki i porcję ciasta z ok. 30-40 dag mąki potrzebne jest nadzienie z ok. 2 kg jabłek. Dla tych, którzy lubią jabłka prażone jabłka do jabłecznika podajemy przepis na pyszne duszone jabłka do szarlotki. Szarlotki i jabłeczniki można piec według dwóch metod – z surowymi jabłkami lub z jabłkami wcześniej uduszonymi z cukrem i przyprawami. Najlepiej wykorzystać odmiany szara reneta lub antonówka, ale świetnie sprawdzą się też inne jabłka starych odmian zebrane w zdziczałym sadzie lub ogrodzie. Jak zrobić duszone jabłka do szarlotki Jabłka wypłukać i wysuszyć. Gdy jabłka wystygną można wykładać je na podpieczony spód szarlotki. Tak przygotowane jabłka można też przechowywać w słoikach po spasteryzowaniu. W rondlu podgrzać ok. pół szklanki wody i wsypać tam jabłka oraz cynamon. Duszone jabłka do szarlotki są gotowe. Gorące jabłka można przełożyć bezpośrednio do wyparzonych słoików, odwrócić do gry dnem i pozostawić do wystygnięcia.

➡️ Po więcej informacji i kontakt z autorem zapraszamy pod adres: http://poradzimy24.pl/duszone-jablka-szarlotki/