Moskole – placki z gotowanych ziemniaków

Milena
Obiad
18.09.2018 14:12
Moskole – placki z gotowanych ziemniaków

Placki pieczemy z obu stron na rozgrzanej patelni (ja smażyłam na oleju, ale można to zrobić również bez dodatku tłuszczu) na małym ogniu, aż się dobrze zarumienią. Jeśli smażymy je na oleju, po wyjęciu z patelni, odsączamy je na ręczniku papierowym. Składniki na moskole (około 12 placków): 1 kg ziemniaków szklanka maślanki lub kwaśnego mleka (250 g) 2 szklanki mąki pszennej (około 400 g) sól, pieprz olej do smażenia (niekoniecznie) Można je również zaserwować z bryndzą, sosem grzybowym czy skwarkami z cebulką. Ich odmian jest naprawdę wiele – od czysto mącznych z dodatkiem sody czy drożdży, do takich z samymi ziemniakami. Można podawać je zarówno na zimno, jak i na ciepło. Można je upiec w piekarniku czy na suchej patelni. Zobacz inne przepisy na placki z ziemniakami:

➡️ Po więcej informacji i kontakt z autorem zapraszamy pod adres: https://e-przepisykulinarne.pl/2018/09/moskole-placki-z-gotowanych-ziemniakow/