Jak stosować żelatynę? - cenne wskazówki przy przygotowywaniu ciast (ZNIKAJCIE GRUDKI)

Piotr
Kulinaria
12.09.2018 18:21
Jak stosować żelatynę? - cenne wskazówki przy przygotowywaniu ciast (ZNIKAJCIE GRUDKI)

Żelatynę stosujemy do wielu rzeczy.

Najczęściej używamy jej do deserów na zimo, usztywniania bitej śmietany, do sernika czy do owocowych musów.

Jednak czasami stosowanie żelatyny może stanowić problemy w przygotowywaniu różnych smakołyków.

Dlatego dzisiaj przedstawimy Wam kilka ciekawych porad, które znacznie ułatwią Wam stosowanie żelatyny.

Obecnie w sklepach są dostępne dwa typy żelatyny.

ŻELATYNA W LISTKACH

Jest wygodna w dozowaniu i łatwo się rozpuszcza.

Listki żelatyny moczymy w zimnej wodzie przez 5 minut.

Po tym czasie należy odcisnąć wodę, a następnie rozpuścić ją w garnuszku na małym ogniu.

Możemy to także zrobić w kuchence mikrofalowej ustawiając ją na średnią moc i podgrzewając przez około 15 sekund.

Pamiętajcie, że żelatynę należ podgrzać do rozpuszczenia, ale nie wolno jej zagotować.

Może to sprawić, że straci swoje właściwości żelujące.

Zdjęcie Jak stosować żelatynę? - cenne wskazówki przy przygotowywaniu ciast (ZNIKAJCIE GRUDKI) #1

ŻELATYNA GRANULOWANA

To chyba najbardziej popularna forma żelatyny.

W przypadku gorących produktów jak owoców z sokiem na galaretkę itp., możemy żelatynę dodawać bezpośrednio.

Jednak dodawana do zimnych deserów wymaga wcześniejszego przygotowania.

Na początku musimy odmierzyć potrzebną porcję żelatyny, a następnie zalewamy ją niewielką ilością zimnej wody. Woda musi przykryć żelatynę.

Tak zalaną żelatynę odstawiamy na ok. 10 minut.

Kiedy żelatyna napęcznieje musimy ją rozpuścić.

Tak jak pisaliśmy wyżej w przypadku żelatyny w listkach, możemy to zrobić przy pomocy małego garnuszka lub w kuchence mikrofalowej.

Zdjęcie Jak stosować żelatynę? - cenne wskazówki przy przygotowywaniu ciast (ZNIKAJCIE GRUDKI) #2

JAK ŁĄCZYĆ ŻELATYNĘ?

Aby żelatyna dobrze się połączyła i aby przygotowywany deser miał gładką, jednolitą konsystencję bez grudek, musisz pamiętać o kilku rzeczach.

Zdjęcie Jak stosować żelatynę? - cenne wskazówki przy przygotowywaniu ciast (ZNIKAJCIE GRUDKI) #3

Rozpuszczonej żelatyny nie odstawiamy do przestudzenia.

W przypadku dodania do masy przestudzonej żelatyny, szybko zacznie się ścinać i nie zdążymy jej dokładnie wymieszać z masą. To przepis na grudki w naszym deserze.

Do ciepłej żelatyny najlepiej dodać trochę masy i dokładnie wymieszać, a następnie dodać ją do pozostałej części masy. Oczywiście cały czas musimy mieszać.

Dzięki temu żelatyna rozprowadzi się równomiernie, deser ładnie stężeje i nie będzie w nim nawet najmniejszych grudek.

Pamiętaj, że o ile to możliwe, składniki naszego deseru powinny mieć temperaturę pokojową.

Składniki wyjęte bezpośrednio z lodówki są zbyt zimne, aby łączyć je z żelatyną.

Dodana do nich żelatyna dozna „szoku” temperaturowego co spowoduje jej szybkie tężenie.

Wtedy również powstaną grudki i nasz deser nie będzie miał jednolitej konsystencji.

Zdjęcie Jak stosować żelatynę? - cenne wskazówki przy przygotowywaniu ciast (ZNIKAJCIE GRUDKI) #4

SPRAWDŹ JAKIE BŁĘDY POPEŁNIASZ

DLACZEGO NASZ DESER NIE STĘŻAŁ?

Żelatyna została niedokładnie rozpuszczona lub nierównomiernie połączona z deserem.

Żelatyna została zagotowana na skutek czego straciła swoje właściwości żelujące.

Zdjęcie Jak stosować żelatynę? - cenne wskazówki przy przygotowywaniu ciast (ZNIKAJCIE GRUDKI) #5

Zbyt mała ilość żelatyny w stosunku do masy lub płynu. Nigdy nie dodawaj żelatyny na oko. Trzymaj się proporcji zalecanych na opakowaniu.

W deserze nie mogą znaleźć się świeże owoce tropikalne. Enzymy znajdujące się w owocach powodują, że żelatyna nie tężeje. Owoce, które zawierają te enzymy to: papaja, mango, kiwi, ananas i guawa. Jeżeli kiedyś próbowałaś zrobić galaretkę z ananasem lub kiwi to już wiesz dlaczego Ci nie wyszło. Jeżeli chcesz użyć tych owoców to kup je w puszce lub użyj świeżych owoców, uprzednio zagotowanych w celu zniwelowania enzymu.

Zdjęcie Jak stosować żelatynę? - cenne wskazówki przy przygotowywaniu ciast (ZNIKAJCIE GRUDKI) #6