Gołąbki z młodej włoskiej kapusty Składniki: Porcja dla 8 osób: główka młodej kapusty włoskiej ok. 1,5 kg 800 g mielonego mięsa wieprzowego np. szynka, łopatka lub karkówka 1 duża cebula 2 łyżki oleju roślinnego np. rzepakowego 3 ząbki czosnku 100 g ugotowanego białego ryżu al dente 1 płaska łyżka suszonego majeranku 1 l wywaru drobiowego lub warzywnego sól, pieprz Sos: 30 g masła 1 łyżka mąki pszennej 250 ml bulionu drobiowego 500 g przecieru pomidorowego (passaty) 1 łyżka koncentratu pomidorowego sól, pieprz Gołąbki z młodej włoskiej kapusty możesz podawać samodzielnie z dodatkiem chleba lub ziemniaków. Dzięki wykonaniu z aluminium oraz specjalnej podstawie termicznej dłużej utrzymuje ciepło, które rozprowadzane jest równomiernie zarówno na dnie, jak i na ściankach naczynia. Krok 1: Z kapusty włoskiej oderwij kilka wierzchnich liści, zazwyczaj są twarde i gorzkawe. Gołąbki z młodej włoskiej kapusty, jak tu nie kochać tego dania? Choć potrawa może wydawać się skomplikowana to z moim sprawdzonym przepisem na pewno przygotujecie ją bez większego problemu. W ten sposób proces duszenia trwa krócej, pozwala oszczędzać energię i zachować więcej składników odżywczych w przygotowywanych posiłkach. Krok 3: Na każdy liść nałóż farsz, zbierz brzegi kapusty do środka i zwiń gołąbki. Z liści wytnij grubszy nerw i wyrównaj nożem, aby miały bardzie foremny kształt. Na koniec zapraszam –>TUTAJ<– po więcej przepisów na domowe obiady. Kapustę włóż do garnka z gotującą się wodą głąbem do dołu. Krok 2: Na oleju podsmaż cebulę pokrojoną w kostkę. Kiedy będzie ciemnozłota, dodaj drobno posiekany czosnek, smaż jeszcze 1-2 minuty. Krok 4: W rondlu rozpuść masło, kiedy się rozpuści wsyp mąkę. Każda kapusta jest trochę inna, więc warto się upewnić koło 40 minuty pieczenia. Następnie wlej bulion drobiowy, kiedy się zagotuje i zmieni konsystencje wlej przecier i koncentrat pomidorowy.