Przepis na kiszenie kapusty znaleziono w Google dzięki hasłom: - kiszenie kapusty - kiszona kapusta - domowa kapusta kiszona - kapusta z jabłkami - kiszona kapusta w domu Jak zakisić kapustę – kiszenie krok po kroku W dużym naczyniu kamionkowym układamy poszatkowaną kapustę warstwami, każdą warstwę przesypując solą oraz przekładając poszatkowaną marchewką, plasterkami jabłka oraz piórkami cebuli. Kiszona kapusta – składniki: - 1 nieduża główka kapusty ok. 2 kg - ok. 40 g soli kamiennej niejodowanej - 1-2 marchewki - 1 jabłko - 1 cebula - Przyprawy według uznania: pieprz, gorczyca, kminek, ziele angielskie Gdy etap pierwszej fermentacji zakończy się, kapustę można przełożyć np. do słoików i odstawić w chłodne miejsce np. do piwnicy, gdzie proces kiszenia będzie już przebiegał spokojnie. W przeciwieństwie do tej kupnej, kapusta ukiszona w domu nie jest pasteryzowana więc zachowuje wszystkie wartości zdrowotne pochodzące z naturalnych kiszonek. Ważne jest także, aby do kiszenia stosować sól niejodowaną – nie jest to gwarancją sukcesu, ale z pewnością nie zaszkodzi przy przygotowaniu kiszonki. Przez kilka pierwszych dni po zasoleniu kapusty musimy ją trzymać w ciepłym miejscu – najlepiej w temperaturze pokojowej. Naczynia nie można napełnić kapustą po brzegi, musi zostać kilka centymetrów luzu ponieważ kapusta podniesie się w czasie fermentacji. Jak ukisić kapustę Kiszenie kapusty wbrew pozorom nie jest trudne, natomiast jest nieco czasochłonne. Naczynie zostawiamy w temperaturze pokojowej na około tydzień, a następnie trzeba je przenieść w chłodne miejsce, np. do piwnicy. Najczęściej kisimy białą kapustę, ale można także zakisić kapustę czerowną oraz pekińską. Do kiszenia kapusty na zimę najlepsze będą odmiany późnojesienne, natomiast odmiany wczesne można kisić do spożycia na bieżąco.