Zasady savoir-vivre są bardzo ważne w wielu sytuacjach. Większość z nich jednak dziś już nie do końca obowiązuje. Czasy się zmieniły, jednak wyjątkiem jest np. zachowanie w restauracji. Ważne, by pamiętać zasady dotyczące interakcji z innymi, spożywania posiłków oraz układania sztućców (z tym mamy chyba największy problem.
Odkładanie sztućców, szczególnie w wystawnych restauracjach ma duże znaczenie. Jeśli odłożymy je w nieodpowiedni sposób, kelner może uznać, że nam nie smakowało. Może również zabrać nam talerz, kiedy jeszcze nie skończyliśmy posiłku. Warto więc poznać kilka prostych zasad, dzięki których unikniemy wpadki.
#1. Początek posiłku
Takie ułożenie sztućców informuje, że jeszcze nie rozpoczęliśmy posiłku.
#2. Kolejne danie
Jeśli ułożysz sztućce w taki sposób, dasz kelnerowi do zrozumienia, że może zabrać talerz i przynieść kolejny zamówiony posiłek.
#3. Pochwała
Ustawiając sztućce w ten sposób pokazujesz, że danie bardzo ci smakowało.
#4. Przerwa w posiłku
Kiedy robisz sobie przerwę w jedzeniu, ale wrócisz zaraz do posiłku, ustawi widelec i nóż w ten sposób.
#5. Nie smakowało
Kiedy chcesz poinformować kelnera, że dziękujesz za posiłek, ale nie był on do końca smaczny, sztućce ustaw tak:
#6. Koniec posiłku
Taki układ sztućców informuje natomiast, że posiłek został zakończony i kelner może zabrać talerz ze stołu.
Pamiętaj o kilku ważnych zasadach zachowania się w restauracji
Kto wchodzi pierwszy, kobieta czy mężczyzna?
Jeśli drzwi otwierają się do wewnątrz, mężczyzna otwiera je i wchodzi do środka, następnie przytrzymuje je, aby mogła wejść kobieta. Jeśli otwierają się ona na zewnątrz, mężczyzna otwiera je i przepuszcza kobietę przodem.
Co zrobić z torebką?
Torebki nigdy nie wieszamy na krześle. Kładziemy ją na pobliskim meblu, na podłodze między nogami, pod krzesłem lub na kolanach (jeśli jest mała).
Czego nie kłaść na stole?
Na stole nie powinniśmy kłaść niczego. Często zdarza się, że kładziemy tam klucze, portfel, czy telefon, co jest odbierane jako brak kultury.
Kto powinien składać zamówienie?
Zamówienie zawsze składa osoba, która zaprosiła do restauracji. Jest wtedy gospodarzem, więc do niego należy ten obowiązek.