ŚRODA: ENCHILADA

Agnieszka
Obiad
05.09.2018 8:24
ŚRODA: ENCHILADA

Sos 3 łyżki oliwy 3 łyżki mąki 2 łyżki przecieru pomidorowego 1 łyżeczka octu winnego 1 łyżeczka mielonej papryczki chili 1 łyżeczka kminu rzymskiego ½ łyżeczki suszonego czosnku ½ łyżeczki oregano Szczypta cynamonu 2 szklanki bulionu warzywnego Sól i pieprz do smaku Przygotowanie: Byłoby super, bo kuchnia meksykańska jest niesamowicie bogata w smaki i, jak przystało na jedzenie ludzi biednych, bo z dołów społecznych się ona wywodzi, jest bardzo prosta i pożywna. Składniki: 500 g mielonej wieprzowiny Puszka czerwonej fasoli Mała, drobno posiekana czerwona cebula 1 żółta papryka pokrojona w kostkę ½ szklanki startego bursztynu lub parmezanu 1 kulka sera mozzarella 1 łyżka oleju plus odrobina do posmarowania formy do pieczenia Dodaj 2 łyżki przecieru, rozmieszaj z zasmażką, a następnie stopniowo wlej 2 szklanki bulionu, mieszając intensywne (najlepiej trzepaczką), żeby w sosie nie powstały grudki. Tu ukłon w stronę naszych znajomych z bloga Ale Meksyk, którzy robią ogromną robotę na polu popularyzacji tej niesamowicie aromatycznej, pachnącej przyprawami i przyjaznej dla wszystkich zabieganych kuchni. Krok 2 W międzyczasie rozgrzej na patelni łyżkę oleju, wyłóż na tłuszcz posiekaną cebulę. A jeszcze pod koniec XIX w. amerykański gentelmen tak pisał po podróży do Meksyku: Enchiladas, tłuste kanapki z tortilli, zwierające chili i inne niezachęcająco wyglądające składniki i cały ten niesympatyczny bałagan, sprzedawane wszędzie, wypełniając powietrze zgryźliwym, przyprawiającym o mdłości zapachem. Domowy sos enchilada Najprostsze to albo smażone mięso, albo ugotowane, upieczone, porwane na małe kawałki, na to starty, wyrazisty ser, np. bursztyn. W polskich sklepach rzecz bardzo trudno osiągalna, ale też nie ma się co rozglądać za produktami gotowymi. Wymieszaj 3 łyżki mąki z przyprawami: łyżeczką chili, kminu rzymskiego, połową łyżeczki czosnku i oregano oraz szczyptą cynamonu. Zlej sosem enchilada, rozłóż na wierzchu porwany na kawałki ser mozzarella. Kuchnia azjatycka jakoś się przyjmuje, doskonale ma się kebab, meksykańskich potrwa niestety jest u nas bardzo mało. Być może gusta Polaków zmieni sieć barów szybkiej obsługi z menu tex-mex jakie zamierza uruchomić wkrótce wydawca Gazety Wyborczej, choć nie wróżymy temu projektowi powodzenia. Smaż rozdrabniając mięso drewnianą szpatułką do momentu aż ściemnieje i nie będzie w nim surowych kawałków. Delikatne jak naleśniki, zapieczone w aromatycznym, lekko pikantnym sosie pod chrupiącą kołderką z mozzarelli. Zapieczone enchilady zmieniają się w kremowe, delikatne placki, przypominające naleśniki. Wsyp na rozgrzaną oliwę, mieszając smaż przez około minutę aż mieszanka ściemnieje i zacznie pachnieć. Kuchnia tex-mex bez tortilli, enchilad obejść się nie może. Przepis na sos pochodzi z bloga cookieandkate. Należy dodać go do nadzienia, a potem zalać nim gotowe tortille, znowu posypać serem i zapiec na złoto. Sztandarowym przykładem są enchilady, kukurydziane lub pszenne placki, w które można zawinąć absolutnie wszystko. Dzisiaj nawet Donald Trump, który od Meksyku chce się oddzielić murem, zajada się enchiladas. Zagotuj, zmniejsz ogień i gotuj na małym ogniu przez 10 minut.

➡️ Po więcej informacji i kontakt z autorem zapraszamy pod adres: http://niedzielnykucharz.pl/sroda-enchilada/