Sernik Isaura Składniki: Ciasto: 1,5 szklanki mąki 1 szklanka cukru 250 g margaryny 3 łyżki kakao 4 jajka 5 łyżek wody 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia opakowanie cukru wanilinowego Masa serowa: 1 kg twarogu na sernik (mielonego trzykrotnie lub takiego z wiaderka) 4 jajka szklanka cukru 100 g masła 1 opakowanie serfixu lub budyniu śmietankowego Wymiary formy 37 x 24 cm Margarynę wkładamy do rondelka i rozpuszczamy. Białka ubijamy na sztywną pianę i dodajemy do niej drugą połowę cukru ubijając aż cukier się rozpuści, a piana będzie szklista. Następnie na niskich obrotach miksera ucieramy ciasto i stopniowo dodajemy całą pianę. Jest to jedno z tych ciast, które bardzo często gościły na naszym stole kiedy byłam dzieckiem 😉 Wkładamy do dobrze nagrzanego piekarnika i pieczemy około godzinę w 160°C z termoobiegiem (bez termoobiegu 180°) do tzw. suchego patyczka. Przygotowanie masy serowej zaczynamy od utarcia żółtka z połową cukru. Dodajemy wodę, cukier, cukier wanilinowy oraz kakao i gotujemy 5 minut. Do zimnej masy dodajemy żółtka i dokładnie ucieramy. Następnie do sera dodajemy stopniowo pianę i delikatnie mieszamy łyżką do połączenia.