Lepionki - bułki

Beata
Śniadania
02.09.2018 6:00
Lepionki - bułki

Składniki 150 ml ciepłej wody 100 g mleka 100 g cukru 80 g roztopionego masła 500 g mąki pszennej 30 g świeżych drożdży 1 białko (żółtko do posmarowania bułek) Do ciepłej wody wkruszyć drożdże dodać 1 łyżkę cukru i 1 łyżkę mąki. Ułożyć bułki na blaszce wyłożonej papierem i w każdej palcem ponaciskać dołki na całej powierzchni. Każdy kawałek rozgnieść palcami na płasko lekko rozwałkowując na grubość około 1cm. Więcej przepisów na bułki znajdziecie na moim blogu tutaj. Każdą bułkę posmarować rozbełtanym żółtkiem i piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni C przez około 15-20 minut aż będą rumiane. Jeśli skorzystacie z moich przepisów to proszę podzielcie się swoją opinią w komentarzach za co bardzo dziękuję. Podzielić go na 12 części (zależy od tego jak duże chcemy mieć bułki) Wszystko wymieszać łyżką i zagnieść na gładkie ciasto. Mąkę wsypać do miski, wlać ciepłe mleko, dodać cukier, białko, roztopione masło oraz wyrośnięte drożdże.

➡️ Po więcej informacji i kontakt z autorem zapraszamy pod adres: http://smakiuczucie.blogspot.com/2018/09/lepionki-buki.html