Składniki: 250 g surowych krewetek 0,5 kg różnych pomidorów, najlepiej małych pokrojone na połówki lub ćwiartki 4 plastry bekonu 2 ząbki czosnku posiekane w plastry 2 łyżki sosu sriracha 1 łyżka suszonego tymianku 1 szklanka wina 2 szklanki kuskusu Sok z 1 limonki W przepisie występują krewetki, jeśli ktoś nie lubi owoców morza, lub nie ma na nie ochoty, może wykorzystać gotowane, lub pieczone mięso z kurczaka. W Polsce nie jest on przesadnie rozwinięty, jeśli nie liczyć opisu biesiad w Panu Tadeuszu i wierszy Jana Brzechwy (Jak pan może panie pomidorze). Podstawę stanowi kuskus, kasza wymyślona przez nomadów, która świetnie sprawdzi się w kuchni każdego, komu brakuje czasu na wszystko. Kuskus tak samo dobrze sprawdza się w kuchni nomadów jak i w kuchni zbieganych mieszkańców prowadzących osiadły tryb życia. W przepisie występuje bekon – można z niego zrezygnować, ale dodaje on potrawie przyjemny słony, dymny posmak. W sklepach sprzedawany jest w postaci podgotowanej, która wymaga już tylko bardzo krótkiej obróbki cieplnej. Czy można lepiej uhonorować jedzenie, które, dodajmy, powstało jako strawa biedaków, danie instant do szybkiego przygotowania dla ciągle będących w ruchu nomadzkich plemion beduińskich? Zdejmij z rondla Krok 2 Na wytopiony tłuszcz wyłóż obrane z pancerzyków krewetki. To przyjaciel wszystkich, którym brakuje czasu na wszystko, w tym na gotowanie. Liczba porcji: 2 bardzo duże W poezji i literaturze można wyróżnić pewien kierunek poświęcony jedzeniu, konkretnym potrawom i produktom. Dzisiaj proponujemy Wam przepis na danie w rodzaju instant: wystarczy zamieszać kilka składników i gotowe. Rozgrzej w szeroki rondel i wyłóż na niego 4 plastry boczku.