Polecam Wam także inne przepisy: – pieczone bakłażany – sałatka z kaszą bulgur i łososiem – pad thai z kurczakiem – pad thai z kurczakiem – sałatka tabbouleh – sałatka cezar z kurczakiem – sałatka z grillowanym łososiem – łosoś z sosem whisky – makaron ze szpinakiem i łososiem mousaka Ilość porcji: 4-5 Przygotowanie: 2 h Składniki: – 1 kg bakłażanów – 800 g ziemniaków – 80 ml oliwy z oliwek – 1 łyżeczka suszonego tymianku – sól, pieprz – bułka tarta Mięso: – 750 g mielonej wołowiny – pół cebuli – 1 ząbek czosnku – 150 ml czerwonego wina – 700 g pomidorów – 1 liść laurowy – 1/2 łyżeczki cynamonu – sól i pieprz Beszamel: – 2 łyżki masła – 2 łyżki mąki – półtorej szklanki mleka – 2 żółtka – odrobina gałki muszkatołowej – łyżeczka soku z cytryny Przygotowanie: Połóż wszystkie plastry na blasze wyłożonej papierem do pieczenia, pokrop oliwą, dodaj tymianek, dopraw solą i pieprzem i piecz przez 25-35 minut w temperaturze 200 st C. warzywa muszą być miękkie i przyrumienione ale nie spalone. Po powrocie z wakacji z pewnościa chętnie przygotujecie mousakę w domu, wymaga chwili czasu ale na prawdę warto! W misce połącz 2 żółtka i pozostałe pół szklanki mleka, dodaj gałę muszkatołową i sok z cytryny. W czasie pieczenia podsmaż wołowinę na odrobinie oliwy i po 4-5 minutach smażenia dodaj bardzo drobno posiekaną cebulę oraz przeciśnięty przez praskę czosnek. Kiedy podgrzewana masa zacznie gęstniej dodaj żółtka z mlekiem, nie przerywając mieszania. W garnku rozpuść masło i dodaj mąkę, starannie połącz ją używając do tego trzepaczki i uważając aby się nie przypaliło. Mousaka zawsze jest jednak pyszna i przygotowana z tradycyjnych składników. Na dnie ułóż połowę bakłażana i ziemniaków, a następnie połowę sosu mięsnego.