Horiatiki jest najczęściej serwowana jako przystawka przed głównym daniem. - 4 pomidory - 1 długi ogórek angielski - 2 zielone papryki - 1 czerwona cebula - 1 szklanka oliwek Kalamata - 200 g sera feta - 4 łyżki oliwy z oliwek - 2 łyżki octu winnego - 1 łyżeczka suszonego oregano - sól do smaku - Warzywa myjemy o kroimy na niemałe kawałki: pomidory w ósemki, paprykę w paski, cebulę w pióra a ogórki w półksiężyce. Sałatki (w tym jak najbardziej grecka) przyprawiane są pyszną, aromatyczną oliwą, odrobiną octu winnego, suszonym bądź świeżym oregano i solą. Nigdzie w Grecji nie widziałam aby serwowano pokruszoną albo pokrojoną w kostkę fetę. Otóż w Grecji nie spotkamy w naszych sałatkach. Tradycyjna sałatka grecka nieco różni się od tej często serwowanej w restauracjach. Jest on zawsze serwowany w pokaźnych kawałkach, kwadratowych lub trójkątnych, czasem posypany oregano. - Ser kroimy w spore kwadratowe lub trójkątne porcje i kładziemy na sałatce. To co znajdziemy w sałatce greckiej: Nie ma sałaty. Jest bardzo prosta w przygotowaniu i ma ten sam podstawowy skład. Tradycyjna sałatka grecka to dość duże kawałki świeżych warzyw pokrojone trochę tak od niechcenia, wymieszane pośpiesznie bez zbędnej staranności. My się nią zajadamy natomiast w Grecji spełnia ona funkcję takiej naszej mizerii. Tradycyjna sałatka grecka była oryginalnie przygotowywana dosyć pospiesznie jako szybka sałatka ze świeżych warzyw.