Z Podanych składników wychodzi 6 słoiczków o objętości 540 ml. Ogórki w ketchupie na zimę – Składniki: ok. 2 kg ogórków gruntowych przyprawy do każdego słoika: – 1 łyżeczka gorczycy – 1 liść laurowy – 8 ziarenek ziela angielskiego – pół łyżeczki czarnego pieprzu w ziarenkach – 2 ząbki czosnku – 1 łyżeczka gorczycy – 1 liść laurowy – 8 ziarenek ziela angielskiego – pół łyżeczki czarnego pieprzu w ziarenkach – 2 ząbki czosnku Składniki na zalewę : – 4 szklanki wody (1 litr) – pół szklanki octu (125 ml) – 1 szklanka cukru (ok. 220 g) – 2 płaskie łyżki soli – 1 szklanka pikantnego ketchupu (ok. 300 g) *szklanka o pojemności 250 ml Ogórki w ketchupie na zimę – Wykonanie: Ogórki dokładnie umyć. Ogórki (ja skórki nie obieram, ale jeśli chcecie koniecznie obrane ogórki – to nic nie stoi na przeszkodzie, by zrobić je w wersji obranej) pokroić na ćwiartki lub ósemki (w zależności jak duży jest ogórek). Ogórki w ketchupie na zimę – ogórki w zalewie ketchupowej to pyszna alternatywa dla tradycyjnych przetworów z ogórków na zimę do słoików. Takie ogórki można oczywiście już spróbować na drugi dzień, ale po tygodniu mają lepszy, głębszy smak :) Zamoczyć je w wodzie na minimum godzinę, by były potem jędrne i chrupiące. Na dno dużego garnka położyć ściereczkę, wstawić słoiki i zalać je ciepłą wodą do 3/4 ich wysokości. Do czystych słoików poukładać przyprawy (obrane i zgniecione ząbki czosnku, gorczycę, liść laurowy, pieprz ziarnisty oraz ziele angielskie).