Jabłecznik bez pieczenia z masą śmietanową i herbatnikami, znakomicie sprawdzi się w upalne dni 1 i 1/2 kg jabłek 2 galaretki cytrynowe 2 łyżki soku z cytryny cukier do smaku 500 ml śmietanki 30% 1 galaretka przezroczysta 200 ml wrzątku 250 g herbatników 50 g startej gorzkiej czekolady Jabłka myjemy, obieramy, kroimy na kawałki i skrapiamy sokiem z cytryny. Na dnie blaszki wyłożonej papierem do pieczenia układamy warstwę herbatników, wykładamy tężejącą, zimną masę jabłkową i przykrywamy warstwą ciastek. Wstawiamy na mały ogień, dusimy do rozpadnięcia się jabłek oraz słodzimy do smaku. Dobrze schłodzoną śmietankę ubijamy na sztywno i lekkim strumieniem wlewamy zimną galaretkę.
➡️ Po więcej informacji i kontakt z autorem zapraszamy pod adres:
https://www.obzarciuch.pl/2018/08/jabecznik-bez-pieczenia.html