Składniki / 4-8 porcji: ciasto: – 125 g masła – 1 i ¼ szklanki mąki – 3 łyżki zimnej wody – szczypta soli nadzienie: – 2 pęczki botwinki – szalotka – 200 g gęstej śmietany 18% – 3/4 szklanki parmezanu – 180 g sera feta ( u mnie ser sałatkowy z sieciówki) – 2 duże jaja – sól i pieprz – 1 ząbek czosnku Przygotowanie: Wyrobić ciasto (do przesianej mąki dodać masło i szczyptę soli oraz zimną wodę) i włożyć na chwilę do lodówki. Wyłóż ciasto na natłuszczoną okrągłą formę do pieczenia z wyjmowanym dnem o średnicy 28 cm lub 31 cm. Wyciągnij ciasto z lodówki i rozwałkuj na oprószona mąką powierzchni na okrągły placek. Następnie wyciągnij z piekarnika i ułóż na cieście farsz (buraczkiz liścmi + ser feta lub sałatkowy). Rozgrzej patelnie i na łyżce masła lub oleju podsmaż buraczki z cebulką. Sezon lada dzień się będzie kończył dlatego dzisiaj tarta z botwinka właśnie 🙂 Pyszności ! Po tym, czasie ściągnij obciążenie i podpiekaj jeszcze chwilę aż ciasto się zarumieni. Ser sałatkowy lub feta pokrój w kostkę. Umieść obciążenie i piecz ok. 15 minut w temperaturze 180 stopni. Wszystko zalej mieszanką jajeczno – śmietanową.