Nigdy nie rób tego bezpośrednio PO POSIŁKU!

Nigdy nie rób tego bezpośrednio PO POSIŁKU!
03Sie

Oczywiście jest wiele czynności, których nie należy robić bezpośrednio po posiłku.

Jednak mało osób zdaje sobie sprawę, że szkodliwe może być wypicie filiżanki herbaty!

Może dziwnie to zabrzmi, że herbata wypita po śniadaniu jest szkodliwa, ale to prawda.

Zdjęcie Nigdy nie rób tego bezpośrednio PO POSIŁKU! #1

W herbacie znajdziemy kwas taninowy, który wiąże się z białkiem i żelazem w produktach, które właśnie zjedliśmy.

Przez to dochodzi do nieprawidłowego wchłaniania ważnych pierwiastków.

W przypadku żelaza, jego przyswajalność może być pogorszona nawet o 88%.

Wszystko jednak zależy od tego, jak wygląda nasze codzienne menu – nasza dieta.

Być może w Twoim przypadku herbata nie będzie, aż tak szkodliwa.

Jednak dla większości tak.

Najgorsze w tym jest to, że pijąc dużo herbaty w ciągu dnia (po posiłkach), znacznie obniżamy wchłanianie żelaza.

Przez to łatwo doprowadzić do niedoboru żelaza, a ten prowadzi do anemii.

Anemia może objawiać się na wiele sposobów:

  • zawroty głowy,
  • osłabienie,
  • kołatanie serca,
  • blada skóra,
  • uczucie ciągłego zmęczenia,
  • stany depresyjne,
  • senność,
  • zaburzenia równowagi,
  • problemy z pamięcią,
  • wypadanie włosów,
  • siwienie włosów.

To ostatnie może nas szczególnie zdziwić – szczególnie kiedy jesteśmy w wieku, kiedy siwe włosy nie powinny być naszym zmartwieniem.

Jednak za siwienie włosów może być odpowiedzialna właśnie anemia.

Zdjęcie Nigdy nie rób tego bezpośrednio PO POSIŁKU! #2

Jeżeli chcesz powstrzymać proces siwienia włosów to oprócz zdrowego odżywiania się możesz spróbować domowych naturalnych sposobów.

WYKORZYSTAJ SZAŁWIĘ I ROZMARYN

Pierwszy z opisywanych sposobów to napar z szałwii i rozmarynu.

Wszystko czego potrzebujesz to:

  • woda – 2 szklanki,
  • szałwia – 1/4 szklanki,
  • rozmaryn – 1/4 szklanki.

Na początku musisz zagotować wodę w garnku, a następnie dodać rozmaryn i szałwię.

Teraz wystarczy zamieszać mieszankę i odstawić na kilkanaście godzin – najlepiej przygotuj ją wieczorem – będzie gotowa na drugi dzień.

Rano należy umyć włosy naparem bardzo dokładnie wcierając go w skórę głowy.

Rozmaryn znany jest z tego, że zachowuje naturalną barwę włosów, a także stymuluje ich wzrost.

Zdjęcie Nigdy nie rób tego bezpośrednio PO POSIŁKU! #3

WYKORZYSTAJ LIŚCIE CURRY

Do drugiego sposobu użyjemy liści curry.

Wszystko czego potrzebujesz to:

  • liście curry – garść,
  • olej kokosowy – 1 łyżka.

Liście curry wrzuć do małego garnuszka i zalej je łyżką oleju kokosowego.

Następnie podgrzej całość.

Odczekaj kilka minut i pozbądź się liści.

Powstały napar nanieś na włosy i delikatnie wmasowuj przez kilkadziesiąt sekund.

Odczekaj pół godziny i dokładnie wypłucz włosy.

Liście curry mają właściwości, które przyciemnią Twoje włosy.

Stosuj raz na 5-6 dni.

Oczywiście nie tylko anemia może powodować siwienie włosów.

Przyczyn może być dużo więcej:

  • stres,
  • zła dieta,
  • palenie papierosów,
  • niedobór witaminy B12,
  • cukrzyca,
  • nadczynność tarczycy,
  • zaburzenia krążenia,
  • zanieczyszczone powietrze,
  • uwarunkowanie genetyczne.
następna inspiracja
Zobacz nasze filmy:
SKOMENTUJ
następna inspiracja
ZOBACZ RÓWNIEŻ