Różne kolory bananów – która wersja jest najzdrowsza?

Różne kolory bananów – która wersja jest najzdrowsza?
16Lip

Banany są doskonałym źródłem potasu, magnezu, błonnika i wielu innych cennych dla zdrowia witamin i minerałów. Są bardzo chętnie wybierane przez sportowców, ponieważ szybko uzupełniają poziom elektrolitów i dostarczają sporą dawkę węglowodanów potrzebnych organizmowi po treningu. Banan posiada jednak kilka faz dojrzewania. Podczas każdej z nich jego kolor, walory smakowe i odżywcze nieco się zmieniają.

Zielone i mało dojrzałe

Zdjęcie Różne kolory bananów – która wersja jest najzdrowsza? #1

Zielone banany zawierają cenne probiotyki, które wspomagają odporność i pracę jelit. Mają również niski indeks glikemiczny, dlatego osoby chore na cukrzycę mogą je jeść bez obaw. Zawierają również sporo skrobi, która daje uczucie sytości. Nie znajdziemy w nich jednak zbyt dużej ilości cennych przeciwutleniaczy.

Żółte i dojrzałe

Zdjęcie Różne kolory bananów – która wersja jest najzdrowsza? #2

Najczęściej wybieramy banany, które są już w pełni dojrzałe, twarde i mocno żółte. Takie banany nie zawierają ciemnych plamek. Zaletą żółtych badanów jest fakt, iż zawierają dużo więcej przeciwutleniaczy, niż banany zielone. Stanowią więc świetną profilaktykę nowotworową oraz odmładzają i wzmacniają serce. Są również dużo słodsze, przez co nie zaleca się ich osobom, które powinny monitorować poziom cukru we krwi.

Żółte z plamkami

Zdjęcie Różne kolory bananów – która wersja jest najzdrowsza? #3

Mocno dojrzałe banany mają już ciemne plamki na skórce. Są jednak wciąż bardzo smaczne i zdrowe. Posiadają silniejsze działanie antynowotworowe i większe stężenie minerałów. Zalecane są szczególnie osobom, które mają problem z ciśnieniem.

Brązowe

Zdjęcie Różne kolory bananów – która wersja jest najzdrowsza? #4

Bywa, że banany są już całe pokryte ciemnymi plamami. Takie banany jednak wciąż nie tracą swoich walorów smakowych. Im bardziej dojrzały banan, tym więcej cukru zawiera, a co za tym idzie, jest po prostu słodszy i smaczniejszy. Brązowe banany doskonale wpływają na zdrowie mięśni, kości i odporność organizmu.

Banany w każdej postaci są pyszne i bardzo zdrowe. Jeśli tylko nie masz problemów z poziomem cukru we krwi, powinieneś jak najczęściej sięgać po banany w każdej fazie dojrzewania. Jeśli jednak cierpisz na cukrzycę lub musisz kontrolować poziom cukru – wybierz wersję zieloną, która zawiera najmniej cukru i nie podnosi jego poziomu we krwi.

następna inspiracja
Zobacz nasze filmy:
SKOMENTUJ
następna inspiracja
ZOBACZ RÓWNIEŻ