Są takie dni, po których nie możemy doczekać się momentu, aż będziemy mogli położyć się w łóżku, odpocząć i zasnąć. Niestety, u wielu osób właśnie wtedy pojawiają się problemy z zasypianiem i wymarzony sen bardzo trudno osiągnąć. Kiedy dochodzą do tego koszmary, noc mamy nieprzespaną. Za taki stan rzeczy może odpowiadać wiele problemów natury psychicznej, lub związanych ze zdrowiem fizycznym. Okazuje się jednak, że często przyczyną problemów ze snem jest jedzenie niewłaściwych produktów wieczorem.
Kanadyjscy uczeni postanowili sprawdzić, jak dieta wpływa na sen. Okazało się, że obie rzeczy są ze sobą bardzo mocno związane. Przebadali 396 studentów. Badania trwały dwa tygodnie, po których można było stworzyć listę produktów, które pogarszają sen.
Ostre sosy
Ostre przyprawy i sosy zmieniają temperaturę ciała, co skutkuje trudnościami w zasypianiu, niepokojem i koszmarami. Nie trzeba jednak całkiem z nich rezygnować. Ważne, aby nie jeść ich później, niż 6 godzin przed snem.
Czekolada i kakao
31% badanych zgłosiło koszmary senne i trudności w zasypianiu po wypiciu kakao, lub zjedzeniu czekoladowych ciastek. Taka ilość cukru ma wpływ na fale mózgowe i może skutkować pojawieniem się nieprzyjemnych snów. Z kolei zawarta w słodkich przekąskach kofeina utrudnia zasypianie i wprowadza w stan niepokoju.
Tłuste przekąski
Chipsy, nuggesty i frytki zdecydowanie powinny pójść w odstawkę. Organizm musi przetrawić taką dawkę tłuszczu, co negatywnie wpływa na sen.
Makaron
Makaron to bogate źródło węglowodanów, które w organizmie zamieniają się w tłuszcz. To znów stanowi kilkugodzinne obciążenie dla organizmu.
Alkohol
Po alkoholu zasypia się szybko, jednak sen nie jest ani spokojny, ani regenerujący. Badani zgłaszali, że po alkoholu często się budzili i mieli koszmary.
Owoce i warzywa
Owoce i warzywa mają sporo błonnika, który może dać uczucie pełności utrudniające zasypianie. Owoce mają dodatkowo sporo cukrów prostych, które pobudzają i odkładają się w postaci tkanki tłuszczowej.
Co więc jeść na kolację?
Najlepszym wyborem będzie spora ilość białka (ryba, drób, twaróg) i niewielka ilość zdrowego tłuszczu (np. ulubione orzechy). Do tego warto dodać lekkostrawne warzywa, takie jak sałata, czy rzodkiewka.