Trzeba tylko przypilnować, żeby kurczak marynowany w maślance, która jest kwaskowata, ale ma w sobie cukier, karmelizujący się pod wpływem temperatury, za bardzo nie spiekł się z wierzchu. Ale jeśli chcesz, żeby kurczak wglądał jak po pełnej sesji w solarium to: wyciągnij kurczaka z piekarnika, odlej nadmiar sosu jaki wytworzył się podczas pieczenia, obróć kurczaka plecami do góry. Powtórzmy jednak: gdyby kurczak marynowany w maślance zaczął się za bardzo przypiekać, a pamiętaj, że pieczemy w wysokiej temperaturze, przykryj najszybciej piekące się fragmenty folią aluminiową. Jeśli masz problem z pieczeniem drobiu, nie wiesz jak zamarynować kurczaka, jak długo piec i w jakiej temperaturze, albo po prostu potrzebujesz prostego przepisu jak szybko upiec kurczaka, to Niedzielny Kucharz ma dla Ciebie rozwiązanie problemów. Wyciągnij kurczaka z piekarnika, przełóż na półmisek piersiami do góry, przykryj luźno folią aluminiową lub zmoczonym w wodzie i odciśniętym papierem do pieczenia. Kurczak marynowany w maślance to świetny, przetestowany sposób jak w godzinę upiec aromatycznego, soczystego kurczaka. Zawarty w niej cukier karmelizuje się podczas pieczenia, dzięki czemu skórka kurczaka ciemnieje i staje się przyjemnie chrupiąca. Przepis jest bardzo prosty, nie trzeba robić jakichś wyszukanych marynat, nacierać kurczaka, ani specjalnie się nim przejmować, kiedy jest już w piecu. Ważny jest też sposób pieczenia kurczaka, dzięki któremu i udka i piersi pieką się w tym samym tempie. Polecamy inne nasze przepisy na kurczaka pieczonego w całości: kurczaka faszerowanego wątróbką, chlebem kaszą, pistacjami i żurawiną i inne. Jeszcze raz obróć piersiami do góry, żeby skórka, która nasiąknęła sosem podczas pieczenia plecami w górę, ponownie się przypiekła i zrobiła chrupiąca. Nogi, najgrubsza jego część, dochodzą równo z piersiami, ponieważ znajdują się w strefie piekarnika, gdzie temperatura jest najwyższa. Kurczak marynowany w maślance to stary patent z amerykańskiego południa, wymyślony przez zapracowane żony farmerów, żeby ułatwić sobie życie. Polega na tym, że wkładamy tuszkę nogami do przodu, zwracając je w stronę lewego rogu piekarnika. Niech kurczak marynowany w maślance odpoczywa sobie z 15 minut. Po drugie, maślanka, która przenika w głąb kurczaka dodatkowo przyspiesza proces pieczenia, gdyż podgrzewa pieczeń od środka. Kurczak marynowany w maślance to najprostszy przepis na soczyste, przyrumienione pieczyste. Daje to ten efekt, że kurczak marynowany w maślance jest niesamowicie soczysty, miękki i delikatny. Po pół godziny kurczaka zwracamy nogami w prawy róg piekarnika. Następnie obróć kurczaka nogami w kierunku prawego wewnętrznego rogu piekarnika. Krok 2 Na godzinę przed pieczeniem wyciągnij kurczaka z marynatą z lodówki. I gotowe: kurczak marynowany w maślance jest pięknie rumiany i soczysty. Nogami do przodu, czyli jak piec kurczaka w piekarniku