Ten słodki, gęsty syrop o lekkim posmaku lukrecji często bywa nazywany czarnym złotem.
Jeżeli myślicie, że melasa jest nowym produktem to jesteście w błędzie.
Melasa znana jest od bardzo dawna lecz niestety przez wiele lat była zapominana.
Melasa to odpad produkcji cukru – jednak trzeba zaznaczyć, że ten typ odpadu jest naprawdę zdrowy.
Melasa to syrop z trzciny cukrowej, ale i nie tylko.
Może pochodzić także z agawy, daktyli, buraka oraz z karobu.
Nas interesuje szczególnie ta ostatnia pozycja – karob, a dokładniej melasa karobowa.
MELASA KAROBOWA
To gęsty syrop pozyskiwany z szarańczynu strąkowego czyli z karobu.
Jest to substancja słodząca którą można używać jako zdrowy zamiennik cukru – zawiera bardzo wiele minerałów, witamin i kwasów organicznych.
Karob w smaku przypomina w smaku i zapachu przypomina kakao – to właśnie dlatego jest jego częstym zamiennikiem jeżeli chodzi o wypieki ciast.
Najczęściej używają go osoby które są uczulone na czekoladę, ale i nie tylko.
Ze strąków drzewa karobowego pozyskuje się także kremową, ciemnobrązową i gęstą melasę karobową.
Ma ona karmelowo-kakaowy smak.
Produkt ten stał się ostatnio dość popularny w Polsce więc możemy go kupić nie tylko w sklepach ze zdrową żywnością, ale także w większości marketów.
CO ZAWIERA MELASA KAROBOWA?
Melasa karobowa to substancja która jest bardzo bogata w naturalne cukry.
Stanowią one aż 65% zawartości.
Zawiera także białko które stanowi ok 6%.
Melasa karobowa dostarcza także sporą ilość minerałów takich jak miedź, żelazo, mangan, potas, wapń, fosfor, magnez, a także witaminy A, B2, B3 oraz D.
Dodatkowo w składzie tego produktu znajdziemy kwasy organiczne, garbniki i pektyny.
WŁAŚCIWOŚCI PROZDROWOTNE
Melasa karobowa, a dokładniej substancje odżywcze w niej zawarte mogą przynieść nam wiele korzyści zdrowotnych:
- zwiększa odporność,
- przeciwdziała osteoporozie,
- działa przeciwbólowo,
- działa antyseptycznie,
- działa antyalergicznie,
- zapobiega niedokrwistości,
- obniża poziom złego cholesterolu,
- poprawia trawienie,
- ma właściwości antyoksydacyjne,
- oczyszcza organizm z toksyn.
Jednak trzeba pamiętać, że jedna łyżeczka melasy karobowej w zaledwie kilku procentach zaspokaja nasze dzienne zapotrzebowanie na witaminy i minerały.
Dodatkowo dostarcza nam sporą dawkę cukru.
Jest to produkt niewskazany dla osób z cukrzycą i osób zmagających się z nadwagą.
Ma wysoki indeks glikemiczny – 70.
Melasy karobowej trzeba używać z umiarem ze względu na wysoką zawartość sacharozy.
Jednak może stanowić ona ciekawy i smaczny zamiennik który nie jest pozbawiony wartości odżywczych.
Warto zastąpić zwykły biały cukier melasą karobową.
Melasa karobowa wcale nie dostarcza nam dużo mniej kalorii od cukru.
Dla porównania cukier ma ok 380 kcal w 100 g, a melasa karobowa ok 300 kcal w 100 g.
Jednak melasa jest słodsza od cukru więc stosując ją jako zamiennik zredukujemy wartość energetyczną potraw.
Karob nie zawiera żadnych alergenów, kofeiny i teobrominy więc jest polecany alergikom oraz osobą z nadciśnieniem.
Jeżeli dokucza Wam kaszel to pomoże melasa karobowa która ma właściwości wykrztuśne.
Można więc ją stosować jako naturalne lekarstwo.
ZASTOSOWANIA MELASY W KUCHNI
Trzeba przyznać, że melasa jest smaczna i świetnie sprawdza się jako dodatek do różnych potraw.
Można jej użyć jako składnik marynat czy sosów.
Warto jej używać jako substancji słodzącej do domowych wypieków.
Dzięki niej ciasto nabiera specyficznego karmelowego smaku.
Jeżeli lubicie różne polewy do naleśników, lodów czy sałatek owocowych to warto sięgnąć właśnie po melasę karobową która jest produktem naturalnym – nie zawiera sztucznych dodatków, barwników, konserwantów i aromatów.